България настоява за допълнителна защита от Европейската комисия за българските

...
България настоява за допълнителна защита от Европейската комисия за българските
Коментари Харесай

Явор Гечев: България настоява за допълнителна защита от ЕК за земеделските производители

България упорства за спомагателна отбрана от Европейската комисия за българските аграрни производители, в допълнение към плануваните за страната 16,75 милиона евро от спешния запас. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев пред Консултативния съвет по зърното, оповестява БГНЕС.

Министърът напомни, че секторът сега е обиден от пазарни аномалии, в следствие от съветското настъпление в Украйна. „ Позицията на страната е, че оставаме солидарни с Украйна, само че следим съществени проблеми и в следствие поискахме от Европейска комисия спешни ограничения и по-балансирано отношение към коридорите на солидарността “, сподели Явор Гечев. Той напомни, че президентът Румен Радев изпрати взаимно писмо с водачите на Унгария, Румъния, Полша и Словакия до ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, в което ясно се пази националната ни позиция. В кореспонденцията се предлага да бъдат налагани краткотрайни депозити при импорт на избрани артикули, в случай че бъдат надвишени опциите на съответната страна за депозиране и преправка за по-равномерно систематизиране на количествата на единния пазар. „ България също по този начин предлага Европейска комисия да обезпечи спомагателни ограничения и гаранции за ускорение на експорта на зърно в посока трети страни “, посочи министър Гечев. Исканията на страната ни бяха изложени по време на разглеждане на удължаването на Регламент (ЕС) 2022/870 за либерализиране на търговията.

Участниците в Консултативния съвет бяха осведомени с преглед за трендовете на вътрешния и интернационалния зърнен пазар, както и с настояща информация за положението на посевите в страната след проучване, извършено в интервала 24-30 март. Засетите площи с есенни култури през 2022 година включват 1 184 307 ха пшеница, 115 612 ха ечемик, 7 514 ха ръж и 13 079 тритикале. От засетите 103 955 ха рапица вследствие на неравномерните превалявания са пропаднали 8 659 ха.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР