България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за

...
България настоява пред Европейската комисия да бъде прекратен договорът за
Коментари Харесай

Меджидиев: Настояваме пред ЕК да се прекрати договорът за доставка на ваксини срещу COVID-19

България упорства пред Европейската комисия да бъде преустановен договорът за доставка на нови ваксини против COVID-19 , съобщи пред публицисти в Народното събрание служебният здравен министър Асен Меджидиев.

Той сподели, че на 9 декември е участвал на съвещание на европейската комисия по опазване на здравето и ясно е изразил позиция, че България няма потребност от нови коронавирус ваксини. 

По думите на Меджидиев при започване на 2023 година изтича срокът на валидност на общо един милион и половина дози ваксини на Pfizer и 8800 ваксини на Moderna.

Тези препарати ще би трябвало да бъдат бракувани и унищожени , обясни министърът. Той добави, че към този момент са бракувани над един милион дози на Pfizer и 90 000 дози от Astra Zeneca. Ако получим нови дози, те още веднъж ще бъдат с къс период на валидност и още веднъж ще би трябвало да ги бракуваме. Което значи, че един път плащаме, с цел да ги купим, и още един път ще плащаме за бракуването им , сподели Асен Меджидиев. От думите му стана известно, че доставката на нови ваксини е контрактувана авансово, това е обща поръчка за целия Европейски съюз, множеството дози са платени авансово.

Настоях пред европейската комисия по опазване на здравето да се намерения за опция да се възстановят най-малко част от средствата, платени за поръчаните ваксини , изясни министърът. Изказването му е получило поддръжката на представителите на други 15 страни от Европейски Съюз, в това число и на Германия. Чакаме решението на борда по опазване на здравето на Еврокомисията, добави той. 

Меджидиев съобщи още, че сега данните за Коронавирус обстановката в България не са притеснителни. Инфекцията протича леко, макар че разновидностите са по-заразни. По думите му това се дължи на обстоятелството, че у нас доста огромна част от хората към този момент са преболедували и имат някакъв имунитет. Новият вид е по-заразен, заразяват се и имунизирани, само че доста по-леко протича , даже грипът протича по-тежко, добави министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР