България настоява именно до края на годината да имаме ясна

...
България настоява именно до края на годината да имаме ясна
Коментари Харесай

Мария Габриел: Настояваме до края на годината да имаме ясна времева рамка за влизане в Шенген

„ България упорства точно до края на годината да имаме ясна времева рамка за влизане в Шенген. Ние имаме позиция, която е мощна поради индикаторите и обстоятелствата “. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в ефира на.

„ Имаме добра съгласуваност във връзка с Народното събрание, изпълнителната власт и евродепутатите. Влизайки в Шенген, България ще способства по тази причина пространството да стане по-добре функциониращо и по-силно. България схваща вътрешнополитическите обстановки, само че ще отстоява извоюваното “, акцентира тя.

„ Идеята поетапното влизане в Шенген не е нова. Трябва да се отчетат два аспекта. Ако имаме поетапно присъединение, което обрисува влизане с въздушни, морски и със сухопътни – за нас би дало огромна изясненост и да успеем да се нареждаме в края на един развой. Нашите резултати са за сухопътните граници. Трябва да отстояваме това, че ние желаеме нещо, което сме заслужили. Държавите, които имат запаси, би трябвало да знаят, че е добре да разчитат на гласа на България и в идващите месеци и години, когато тематиката за миграция ще се повдига на европейско равнище “, добави вицепремиерът.
„ Не става дума за нови условия с Австрия, а за повече доверие. За нас е значимо каквото и да има като спомагателни доброволни ограничения, те да допринесат за по-добрата работа на Дъблинското съглашение, да се повдига тематиката за шенгенското пространство, което има потребност да бъде усъвършенствано “, сподели още Мария Габриел.

„ Няма съображение да считаме, че ще има делене на България и Румъния за Шенген. Изключително координирани сме. Важно е България и Румъния да отстояват дружно позицията си. Унгария не ни е изненадала. Имах диалог с външния министър, в който той доста ясно сподели, че за тях тематиката за газа е обвързван с националната им сигурност. Ето какъв брой е значимо да си благонадежден сътрудник. Унгария ясно и по дипломатически път разгласи своето искане. Нашата отговорност е да създадем всичко допустимо, с цел да няма изненади “.

„ Разполагаме с информация от първия час след нападението. В непрекъсната връзка сме с всички институции, които могат да окажат подпомагане. За нас е водещо положителното здраве и връщането на сънародниците ни. Със протичащото се в Ивицата Газа видяхме, че в цялата област се случват неща, които слагат под заплаха сигурността на корабоплаването и интернационалната търговия. Такива дейности са неприемливи “, добави Габриел.

„ Конституцията е висшият закон на една страна. Важно е да кажем, че конституционните промени ще доведат до цялостната смяна на Закона за правосъдната власт. Нидерландия сподели, че антикорупционните промени са значими за тях. Тези промени са нужни на България, с цел да имаме основополагащи правила, отговарящи на най-високите стандарти в Европейския съюз. Това е достъпът до заслужено правосъдие, върховенството на закона и отстояване на правото “, изясни вицепремиерът.

„ Не мисля, че има индикации, че може да се повтори неточност от предишното. Процесът е за България и жителите. След измененията ще има доста по-голяма изясненост за времевата рамка, пълномощията и отчетността. Тези тематики са значими, тъй като дават възприятие за правдивост и непоклатимост на българските жители “.

„ България е суверенна страна и взима своите решения. Изказването на Мария Захарова не е в унисон с дипломацията и на демократичността. България ще демонстрира висок звук и високо равнище на дипломация “, разяснява министърът на външните работи.

„ Личното ми мнение е, че мястото на Паметника на Съветската войска е в музея. Трябва да бъде направено по метод, който не води до ново разделяне в обществото “, уточни тя.

„ Отнасям се с почитание към президентската институция. Външният министър на България е този, който участва на Съвета на външните министри, където ясно се дават изводи за поредната поддръжка за Украйна и се дискутират глобите. За нас е значимо в този развой да не оставаме на позиция да дебатираме нещо, което е ясна истина – съветската експанзия в Украйна беше стартирана от Русия и Украйна е в правото си да пази териториалната си целокупност. Говорим за формулата за мир на украинския президент Зеленски. България има доста по-активна роля в три работни групи, единствено тъй като ясно отстоява своята позиция “, безапелационна бе Мария Габриел.

„ Формулата е нова. Имаме ротация, имаме държавно управление. Понякога страстта е допълнително. За шест месеца България ясно отстоява поредната си позиция за Шенген, за еврозоната, Плана за възобновяване, битката с инфлацията, мястото и ролята на общините, да се обръща внимание на значимите обществени проблеми – детската болница и битката с насилието против дамите. Ако би трябвало нещо да е по-добро, това е връзката. Трябва да се даде видимост на това, което е по-добро “.

„ Да се случи ротацията – това е знак на политическа зрялост. Споразумението сред двете парламентарни групи е аз да съм министър-председателя. Преди да се случи ротацията има значим миг, в който ще се даде оценка. Важно е с учен Денков да имаме изясненост за резултатите на всеки министър, поддръжката му в парламентарните групи и удовлетворението на жителите. Не виждам мотив да излизаме отвън съглашението ни преди шест месеца “, акцентира вицепремиерът.

„ Отговорното държание на един предстоящ министър-председател е не да прави смени поради самите смени. Каквато и промяна да има, тя би трябвало да се основава на резултатите, поддръжката на парламентарните групи. Прекрасно работя с вътрешния министър Калин Стоянов. Постигнатото за Шенген е ясна оценка. Работим в необикновен синхрон. Работата му се прави оценка в Европа “, сподели още тя.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР