България настоя да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната

...
България настоя да бъде увеличен размерът на подпомагане за страната
Коментари Харесай

Заради вноса от Украйна: България поиска от ЕС допълнителни пари за земеделие


България настоя да бъде повишен размерът на подкрепяне за страната от земеделския запас на Европейския съюз, осведомят от Министерство на земеделието. Допълнителните средства бяха поискани на среща сред заместник-министъра на земеделието Георги Събев и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски.

Аграрният заместник-министър срещнал еврокомисаря с компликациите, пред които са изправени българските аграрни производители поради „ несъразмерния импорт от Украйна “.

„ Георги Събев акцентира, че страната ни е солидарна с Украйна и поддържа нуждата от обезпечаване на доставки на селскостопански артикули, с цел да се подсигурява международната продоволствена сигурност, само че това не би трябвало да слага в риск конкурентоспособността на стопаните в Европейски Съюз “ , прибавят от Министерството на земеделието. 

Събев споделил паника от натиска, който вносът от Украйна оказва върху пазара в страната ни. По думите му съществени терзание има на пазара на маслодаен слънчоглед, като данните демонстрират, че интензивният импорт продължава и през 2023 година

Според зам.-министъра притеснителни са количествата зърно, съхранявани в складовете на територията на България, без благоприятни условия за реализация и липса на пазар. Освен България, още единствено 2 страни се чака да получат подкрепяне от земеделския запас – това са Полша и Румъния.

Допълнително усложнение за българските аграрни производители представлявало и забележителното повишаване на цените на торове, препарати, фуражи и сила.

По време на съвещанието земеделските министри разискали и сериозната обстановка в млечния бранш и нуждата от ограничения на равнище Европейски Съюз за стабилизиране на обстановката.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР