България напълно споделя мнението за необходимостта от дългосрочен ангажимент на

...
България напълно споделя мнението за необходимостта от дългосрочен ангажимент на
Коментари Харесай

Министър Тагарев в Толедо: Обмисляме увеличаване на приноса си в цялостната подкрепа на ЕС за Украйна в областта на отбраната

България изцяло споделя мнението за нуждата от дълготраен ангажимент на Европейския съюз (ЕС) в поддръжка на Украйна, който да способства за нейната сигурност, с цел да подсигурява свободното и демократично европейско бъдеще на страната. Това съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев по време на неофициалната среща на министрите на защитата на Европейски Съюз през днешния ден в Толедо, Испания, оповестиха от Министерството на защитата.

" На фона на продължаващата съветска експанзия против Украйна, усложнена от все по-провокативното държание на Русия, в това число наоколо до границите на НАТО и изключително в района на Черно море, значим детайл от тази поддръжка би трябвало да остане даването на военна помощ и образование на украинските въоръжени сили толкоз дълго, колкото е належащо ", съобщи министър Тодор Тагарев.

Той акцентира, че страната ни приветства предлагането за усилване на поддръжката за Украйна в границите на Европейския инструмент за мир, който към този момент е потвърдил своята успеваемост за даване на навременна военна поддръжка на Украйна.

" Отдаваме изключително значение на запазването на разпоредбите и методологията на Инструмента във връзка с вноските на страните членки, което подсигурява взаимност и приобщаване ", сподели още министър Тагарев.

Министър Тагарев означи бързите резултати от използването на тристранния метод на Европейски Съюз за обезпечаването на муниции за Украйна. По думите му, в по-широк проект поддръжката за Украйна следва да бъде обвързана с продължаващите старания за подсилване на европейската отбранителна промишленост, в това число със съответните тласъци за страните членки. Той изрази убеденост, че новите европейски регламенти в поддръжка на производството на муниции и взаимното им придобиване биха помогнали доста за превъзмогване на неотложните и сериозни пропуски в отбранителните качества.

Тодор Тагарев посочи ролята на военната задача на Европейски Съюз в поддръжка на Украйна (EUMAM) като значителен детайл от цялостната поддръжка на съюза за Украйна в региона на защитата. Той съобщи, че България обмисля разширение на приноса си към EUMAM в сходство с потребностите на Украйна с фокус подготовката на бойни санитари, както и принос към образованието на наземен състав за потреблението на самолети F-16.

Министър Тагарев прикани за единен и съгласуван отговор на нападателните хибридни дейности от Русия, в това число и елиминиране на разделянето на страни, които са членки на Шенген, и такива които не са, което Кремъл постоянно употребява за внасяне на напрежение в Европейски Съюз.

На държавното съвещание на 23 август бе взето решение за даване на нова филантропична помощ за Украйна от страна на България. Помощта за Украйна е в размер на 293 376 лева, която да подкрепи страната за справяне с тежката филантропична конюнктура вследствие на продължаващата съветска експанзия.

От пресслужбата на Министерски съвет означиха, че решението е " удостоверение на поредната позиция на страната ни в поддръжка на напъните на Европейския съюз и интернационалната общественост за облекчение на страданията и подкрепяне на украинското население ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР