България напълно диверсифицира доставките на природен газ. Последната една година

...
България напълно диверсифицира доставките на природен газ. Последната една година
Коментари Харесай

Росен Христов: България напълно диверсифицира доставките на природен газ

" България изцяло диверсифицира доставките на природен газ. Последната една година сподели, че казусът с доставките не е поради дефицит на газ, а поради дефицит на инфраструктура. Исторически видяно множеството газови уреди са конструирани за транспорт от изток на запад. През последната година трябваше да намерим различен метод за доставка ". Това съобщи министърът на енергетиката Росен Христов, който бе представител в панела " Сигурност на енергийните доставки " във форума P-TECC, който се организира в Загреб.

Той описа за инвестицията на България в терминали в Гърция, както и за историческото съглашение с Турция за прилагане на тяхната газова инфраструктура. По думите му всичко това обезпечава на страната ни освен опция да получава полутечен природен газ от международните производители, само че и да подкрепя преноса за страните от района.

В тази връзка министър Христов разгласи, че в идващите месеци ще се осъществят търгове за дългогодишни контракти за доставка на LNG на база на към този момент обезпечената инфраструктура. " Вярвам, че с цел да има сигурност в енергийните доставки, би трябвало да се работи на районно, а освен на национално равнище ", акцентира Христов.

В продължение на това той описа за самодейността за изследване пазара на газ измежду страните от Югоизточна и Централна Европа, с което ще може да се разпознават нужните количества за всяка страна и опциите за транспорт. Целта е на база тази информация да се реши къде да бъде повишен потенциалът за пренос и къде да се влага в спомагателна инфраструктура. По думите му това схващане за съдействие е приложено и във визията на министерството за развиване на електроенергийния бранш, защото България е главен експортьор на ток за района.

" Много страни разчитат на нашата електрическа сила и би трябвало да бъдем виновни ", добави министър Христов. Според него това е една от аргументите България да развива и в бъдеще нуклеарната енергетика. " За мен нуклеарната енергетика и възобновимите енергийни източници са допълващи, не конкурентни технологии ", безапелационен бе министърът.

Инициативата P-TECC сплотява 22 европейски страни и Съединени американски щати. На провеждащия се в Загреб конгрес вземат участие секретарят по енергетика на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм, представители на Европейската комисия и енергийни министри от Централна и Източна Европа.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР