България НАП пусна приложение, с което да проверим какви наши

...
България НАП пусна приложение, с което да проверим какви наши
Коментари Харесай

НАП пусна приложение, с което да проверим какви наши данни са изтекли

България Национална агенция за приходите пусна приложение, с което да проверим какви наши данни са изтекли Електронната услугата е качена в особено създаден уебсайт, посредством който Национална агенция за приходите ще продължи да осведоми засегнатите лица 5 септември 2019, 17:06 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Национална агенция за приходите пусна приложение, с което да проверим какви наши данни са изтекли
Национална агенция за приходите пусна приложение, с което да проверим какви наши данни са изтекли
 Депутатите отхвърлиха ветото на Радев
Депутатите отхвърлиха ветото на Радев
 Горят ли се боклуци в Топлоелектрическа централа – Перник
Горят ли се боклуци в Топлоелектрическа централа – Перник
 Засилен трафик за почивката
Засилен трафик за почивката
 Речта на президента и борбата за София - какви са реакциите
Речта на президента и борбата за София - какви са реакциите
 Слънце и дъжд през почивните дни
Слънце и дъжд през почивните дни
 Руски историк: Българите наглеят, ограничете им чартърите
Руски историк: Българите наглеят, ограничете им чартърите
 Установиха редица пропуски в Национална агенция за приходите за персоналните данни
Установиха редица пропуски в Национална агенция за приходите за персоналните данни

ече е налично приложението, посредством което всеки жител може да разбере какви негови персонални данни са били непозволено публикувани, в резултат на хакерската офанзива през юли. Електронната услугата е качена в особено създаден уебсайт, посредством който Национална агенция за приходите ще продължи да осведоми засегнатите лица, оповестиха от приходната организация.

Справка може да се получи по следните способи:

По електронен път - достъпът до автоматизираната електронна информация за клиенти се реализира на адрес - https://check.nra.bg/.

Справката е налична с ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите, или с електронен автограф. Справка с електронен автограф може да бъде направена единствено за физическо лице, което е посочено като титуляр или създател в електронния автограф и в него се съдържа ЕГН.

В офис на Национална агенция за приходите – информация може да бъде направена във всеки един офис на Национална агенция за приходите. Услугата се дава след идентифициране с документ за идентичност. В случаите, в които желаете информация за друго лице, е належащо да предоставите пълномощие.

По телефона – българските жители, които не разполагат с ПИК и КЕП, живеят дълготрайно в чужбина и нямат опция да посетят офис на Национална агенция за приходите, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с Национална агенция за приходите от чужбина – +359 2 9859 6801. След свързване, наш специалист ще Ви зададе контролни въпроси за идентификация и даване на нужната Ви информация.

Обща информация за задграничните лица е оповестена в британската версия на основания по тематиката уебсайт: https://check.nra.bg/. Чуждестранните лица, за които има публикувани персонални данни, ще бъдат известени от данъчната си администрация.

Новата надградена услуга, предоставяща информация за непозволено достъпените и нелегално публикувани персонални данни, замества съществуващата до момента инспекция, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.

В края на август Комисията за отбрана на персонални данни наложи санкция от 5 100 000 лв. на Националната организация за приходите (НАП). Санкцията е поради сбъднат неоторизиран достъп, неразрешено откриване и разпространяване на персоналните данни на физически лица от осведомителните бази данни, поддържани от организацията, оповестиха от КЗЛД.

Срокът за осъществяване на разпорежданията е шестмесечен.

В отговор от Национална агенция за приходите обявиха, че ще апелират, обмислят и предприемането на правосъдни дейности по отношение на причинителите на хакерската офанзива от средата на юли, в която хакери обявиха, че са разрушили бази данни с информация за над 5 милиона български и непознати жители, и компании. Данните съдържат ЕГН-а, имена, а в избрани папки – и приходи.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР