България намали броя на децата в институции с 90%, като

...
България намали броя на децата в институции с 90%, като
Коментари Харесай

Захариева в Ню Йорк: Намалили сме с 90% броя на децата в институциите

България понижи броя на децата в институции с 90%, като предвиждаме да бъдат дефинитивно закрити всички домове за деца с увреждания и за деца от 4 до 7 години. Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която откри в Ню Йорк събитие по отношение на деинституционализацията в детската грижа, оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Срещата с деятели от целия свят е на тематика „ Преобразуване на грижите за деца: Изпълнение на уговорката на Дневния ред на развиването 2030 никой да не бъде изоставян “, и се провежда като съпътстващо събитие на 74-тата сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации.

Домакини на събитието са България, Йордания, Европейската комисия и неправителствената организация “Лумос ” , учредена от писателката Джей Кей Роулинг , авторката на книгите за Хари Потър.
 
 Захариева и Велико Великов БГНЕС

„ България залага на два правилото при промяната, обвързвана с децата в риск: всички дейности на страната би трябвало да са ориентирани само в полза на детето, не на родителите, настойниците, попечителите или обществените служби, и, второ, самото дете би трябвало да взе участие в процеса на взимане на решения за неговото бъдеще ”, посочи министър Захариева.-->

„ Първата стъпка постоянно е най-трудната, само че през днешния ден решително може да кажем, че до 2025 година България ще е наложила цялостна деинституционализация в грижата за децата ”, сподели българският първи посланик. Тя прикани участниците в събитието към почтен и прям спор.

Към участниците на форума се обърна и българският повторен златен медалист от олимпийските игри за хора с увреждания - 19-годишният Велико Великов . „ Децата би трябвало да са в фамилии, не в сиропиталища ”, сподели той. Велико е приключил нормално учебно заведение макар своето увреждане, а в този момент е студент по обществени действия.
 
 Велико Великов БГНЕС

През септември 2015 година Организация на обединените нации одобри дневния ред 2030 за стабилно развиване, в което е включена и мярката никое дете да не бъде изоставяно. Децата в институции рискуват да бъдат отгледани в последна беднотия, без достъп до обучение, родителска грижа или фамилен уют.

Европейският съюз и в частност България поддържат промяната в детската грижа, предвиждаща извеждането на децата от домовете и развъждането им в фамилна среда или в среда, близка до фамилната . Все още обаче милиони деца в целия свят живеят в така наречен сиропиталища.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР