България набра нов дълг от малко над 2 млрд. евро,

...
България набра нов дълг от малко над 2 млрд. евро,
Коментари Харесай

България взе нов дълг от малко над 2 млрд. евро

България набра нов дълг от малко над 2 милиарда евро, заяви министърът на финансите Асен Василев пред публицисти.

„ Вчера излязохме на интернационалните пазари, с цел да наберем дълга, който е заложен в бюджета. Емисията беше извънредно сполучлива, имаше съвсем три повече предлагания за нашата емисия, в сравнение с ние искахме да наберем на пазара, сподели Василев. Успяхме да наберем седемгодишния дълг на награда от общо към 150 базисни пункта. Това е % и половина над общоприетото и е много по-евтино в сравнение с последната емисия, която България направи, където наградата беше над 2,25 % по-висока и също много по-евтино от Унгария и Румъния, които са ни директни съперници, където наградите стигат до 3,3 % “, изясни министърът.

Василев дефинира емисията като доста сполучлива, съобщи Българска телеграфна агенция.

„ Дългът е заложен в бюджета. Той ще се употребява в огромната си част за рефинансиране, следващата година има падежираща емисия за 1,5 млрд евро “, уточни той.

Процесът по бюджета и по данъчните закони върви както е записано в закона за обществените финанси, сподели още Василев в отговор на въпрос.

„ Данъчните закони бяха изнесени за публично разискване още в края на септември “, напомни той. Цял месец най-различни организации имаха опция и дадоха огромна част от мненията, мина Национален съвет за тристранно съдействие “, означи министърът. Всички тези закони сега влизат в Народното събрание, където има задоволително време за тяхното дискутиране и уповавам се и приемане “, сподели Асен Василев.

На въпрос по какъв начин ще разяснява казаното от водача на ГЕРБ Бойко Борисов, че по време на изборите „ Продължаваме промяната “ са били в безпринципна коалиция с „ Възраждане “ и с Българска социалистическа партия и че задачата е била ГЕРБ да не завоюва по места, Василев сподели, че това са предизборни приказки на пазара.

„ Според мен това са предизборни приказки на пазара, уповавам се пазарът да е приключил “, разяснява министърът. Както видяхте коалиция с „ Възраждане “ и с Българска социалистическа партия нямаше, в София в действителност те бяха главният ни конкурент “, уточни той.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР