България на първо място в ЕС по брой украински бежанци

...
България на първо място в ЕС по брой украински бежанци
Коментари Харесай

България е първа по брой настанени украински бежанци

България преди всичко в Европейски Съюз по брой украински бежанци с краткотрайна протекция. Това разгласи ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева по време на брифинг в Министерския съвет.

„ Гражданите, които са напуснали Украйна поради войната, към този момент са над 6 милиона. Пристигналите украински жители у нас са 252 826. Към момента са останали 104 235 лица, които обитават на територията на страната. Регистрираните по време на протекция към 12 май са 102 522-ма души. Сами разбирате, че към този момент приближаваме на 100% регистрирани по този аспект и страната излиза преди всичко по брой регистрирани с краткотрайна протекция в страните членки на ЕС”, посочи тя. И добави, че от тях 52 000 са дами, а 40 658 – деца.

Към момента приоритет е интеграцията на бежанците общество, сподели още Тошева.

Предвижда се до края на седмицата да влезе в приложимост специфична цифрова платформа, с помощта на която ще се събират данни за това какъв брой от украинските жители имат желание да останат в страната след 31 май. Екип от анкетьори ще оказват помощ за събиране на информацията, разясни Тошева.

Зам.-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев увери, че досега няма данни за случаи на трафик на хора измежду украинските бежанци.

„ За къс интервал бяха обособени първични приемателни пунктове за краткотрайна регистрация. Министерство на вътрешните работи оказва интензивно подпомагане при превозването на украински жители до местата за настаняване”, разясни той.

От Министерството на превоза също увериха, че е основана организация за безпроблемното транспортиране на украинските жители до центровете за настаняване.

„ Имаме подготвеност бежанците да бъдат извозени на групи, като първи ще са възрастните хора, след това майките с деца и най-после всички останали. Няма да разделяме семейства”, увери зам.-министърът на превоза Владимир Върбанов.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР