България на първо място в ЕС по брой украински бежанци

...
България на първо място в ЕС по брой украински бежанци
Коментари Харесай

България №1 в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила

България преди всичко в Европейски Съюз по брой украински бежанци с краткотрайна протекция. Това разгласи ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева по време на брифинг в Министерския съвет. 

 

" Гражданите, които са напуснали Украйна поради войната, към този момент са над 6 милиона. Пристигналите украински граждани  у нас са 252 826. Към момента са останали 104 235 лица, които  пребивават на територията на страната.

 

Регистрираните по време на протекция към 12 май са 102 522-ма души. Сами разбирате  че  към този момент приближаваме на  100% регистрирани по този аспект  и страната излиза преди всичко по брой регистрирани с краткотрайна протекция в страните членки на Европейски Съюз ”, посочи тя. И добави, че от тях 52 000 са дами, а 40 658 – деца.

 

Към момента приоритет е интеграцията на бежанците общество, сподели още Тошева.

 

Предвижда се до края на седмицата да влезе в приложимост специфична  дигитална платформа, с помощта на която ще се събират данни за това какъв брой от украинските жители имат желание да останат в страната след 31 май. Екип от анкетьори ще оказват помощ за събиране на информацията, разясни Тошева.

Снимка: БГНЕС
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР