България на дъното по разходи за пенсии.България е на дъното

...
България на дъното по разходи за пенсии.България е на дъното
Коментари Харесай

България на дъното по разходи за пенсии

България на дъното по разноски за пенсии.

България е на дъното освен по мярка на пенсиите, само че е и на опашката в Европейски Съюз по разноски за пенсии като дял от брутния вътрешен артикул. Това сочат данните на европейската статистическа работа Евростат.

Разходите за пенсии в страните от Европейски Съюз през 2021 година, за която са последните данни, възлизат приблизително на 12,9% от брутния вътрешен артикул.

В същото време в България този дял е едвам 7,8%. Държавите от Европейски Съюз, които имат по-ниски разноски, се броят на пръстите на едната ръка.

Най-нисък е този индикатор в Ирландия. Там делът на разноските за пенсии по отношение на Брутният вътрешен продукт е едвам 4,5%, като наклонността в последните години е да спада. Предпоследна на опашката измежду страните от Европейски Съюз е Малта, където индикаторът е 6,4%. Трета откъм гърба напред  е Унгария със 7%, а след нея се подрежда Литва със 7,1%. Следва България, а незабавно по-късно пък е Латвия със 7,9%.

Най-високи са разноските за пенсии в Гърция, където те възлизат на 16,4%. Почти толкоз е индикаторът и в Италия – 16,3%. Със относително високи разноски за пенсии са още Австрия, Франция, Италия, Португалия и други В тези страни делът на харчовете за пари за напреднала възраст е над средноевропейското равнище.

У нас разноските за пенсии през годините до 2021-ва се задържат на почти едно и също равнище – към 7-8% от Брутният вътрешен продукт. Съседните нам страни на Балканите, които не са част от Европейски Съюз, също не могат да се похвалят с висока стойност на този индикатор. В Турция да вземем за пример разноските за пенсии са едвам 6% от Брутният вътрешен продукт на тази страна. Подобно е ситуацията и в Албания, където цената на индикатора е 6,8 на 100. В Черна гора разноските за пенсии са 8,5%, а първенец е Сърбия с 9,5%.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР