България може и да започне да разполага с още 1264

...
България може и да започне да разполага с още 1264
Коментари Харесай

Властта се впрегна заради екшъна с мигрантите: 1264 гранични полицаи повече, но ще отнеме години. Защо?

България може и да стартира да разполага с още 1264 гранични служители на реда, само че по кое време?

Ще отнеме най-малко 3 години, с цел да се запълнят тези щатни бройки, като това е най-оптимистичният сюжет съгласно дългогодишни ръководители в Министерство на вътрешните работи. Това е дълготраен развой и  " Фокус " обяснава за какво.

В началото са законодателните промени

Трябва да се промени Законът за администрацията, тъй като той е фиксирал точния брой чиновници, който не може да се променя. Освен със закон.

Основните мотори в Народното събрание се задействаха след екшъните с мигрантите в центъра на София от последните дни

Радикални ограничения за справяне с рецесията на сигурността, обвързвана с мигрантите предложиха ръководителите на ГЕРБ и Движение за права и свободи Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Още в понеделник заран и единствено часове, откакто мирният митинг " Вън мигрантите от България ", наводни центъра на столицата, в деловодството на Народното събрание бяха импортирани незабавно два законопроекта, с които се усилва потенциалът на Гранична полиция с 1264 щатни бройки за защитата на бежанските центрове и усилване на защитата на границата. Тези щатни бройки са нужни за застраховане на естественото действие на всички структурни звена.

Увеличаването на щатната бройка дава опция за дейно осъществяване на функционалностите на Министерство на вътрешните работи - неоспорим факт

" Произтичащите закани за националната сигурност, в резултат на невиждания мигрантски поток, постановат предпиемане на стратегически ограничения за повишение опциите на ГДГП за реализиране на благонадежден граничен надзор на вътрешните и външни държавни граници, явяващи се такива и за Европейски Съюз и минимизиране рисковете за националната сигурност ", написа в претекстовете на законодателите от 49-ото Народно заседание.

Предварителната оценка за въздействието в смяната в Закона за изменение и допълнение на Закона за администрацията включва смяна на един единствен параграф, а предварителната оценка на въздействието сочи.

" Заинтересовани групи са огромна част от българските жители. Приемането на законопроекта не е обвързвано с спомагателни финансови средства. Няма нужда от обезпечаване на средства за 2024 година, като разноските за заплати ще бъдат заложени в бюджета за 2025 година, а в частта за 2024 година, ще бъдат от бюджета на Министерство на вътрешните работи. В резултат на приемането на законодателната инициатина няма да възникне нуждата от промени в други актове ". 

Внесеният през днешния ден Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи с претекстове към него и предварителна оценка на въздействието е подписан от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Рая Назарян, Анна Александрова, Теменужка Петкова, Йордан Цонев, Хамид Хамид, Ертен Анисова.   

Това касае защитата на бежанските центрове  

" С сегашния законопроект предлагаме изменение в закона за Министерството на вътрешните работи, като се вменява обвързване на органите на Министерство на вътрешните работи посредством съответните си структури да охраняват всички териториални поделения на Държавната организация за бежанците и местата, където има настанени лица по смисъла на Закона за убежището и бежанците.

В досегашната уредба съществуваше опция Министерство на вътрешните работи да подписва контракт с Държавната агенция за бежанците за защита от полицейски органи, само че поради зародилото напрежение в последната седмица, както и зачестилите конфликти сред български жители и чужденци, поражда нужда тази опция да се вмени като обвързване на Министерство на вътрешните работи да охранява всички центрове за настаняване на чужденци. Считаме, че предлагането цели да обезпечи засилена и наложителна защита на всички центрове предвид на предотвратяване на бъдещи произшествия. Поредицата от събития, в които вземат участие български жители и чужденци, провокира необятен публичен отзив и неодобрение в обществото. В тази връзка предлагаме законодателна смяна, като цели да обезпечи сигурност и успокоение в обществото на публичния ред в страната ", пишат вносителите от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

В предварителната оценка на въздействието е разказано, че приемането на законопроекта не е обвързвано с спомагателни финансови средства, няма да възникне допълнителна административна тежест и не се вкарват нови такси или други тежести за членовете на гражданското общество. 

Предложението е на Министерство на вътрешните работи и от преди месеци

" Работим в синхрон с Държавната организация за бежанците. Досега не е имало никакъв проблем. Ще създадем наставления, в случай че се наложи, ще сменим тази защита вътре със сили на Министерство на вътрешните работи, само че това към този момент е решение на Министерски съвет ", посочи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи гл. комисар Любомир Николов пред " Фокус " във вечерта на всеобщия митинг " Вън мигрантите от България ".

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев добави: " Работим в тясна връзка с ДАНС, ДАБ и другите структури, ангажирани с правоохраняването. Желанието на управлението на ДАБ е защитата да се поеме от полицейски чиновници. Направили сме план, финансова аргументация и чакаме решение на Министерския съвет дали ще се съобрази с нашето мнение. Охраната излиза доста по-скъпо в сравнение с частните охранителни компании ", явен бе Коцев.

До наскоро: Гранична полиция имаше 10% недокомплект, т.е. над 700 вакантни длъжности  

" Най-важният съставен елемент е човешкият запас – тъкмо нашите сътрудници, живата мощ, граничните служители на реда. Много направихме, с цел да попълним състава си, защото имахме над 10% недокомплект, т.е. над 700 вакантни длъжности – поредност от състезания, представяне на нашата активност пред обществото по този начин, че да притеглим от ден на ден хора, които да желаят да работят в " Гранична полиция ", младежи. И се получи, това беше сполучливо ", разкри цифрите в особено изявление пред  " Фокус "  директорът на Главна дирекция " Гранична полиция " гл. комисар Антон Златанов  единствено седмица преди случаите с българи и чужденци в София.

На последния конкурс " Гранична полиция " избира за всяко място от трима претенденти

" Многократно споделям, че на последния ни конкурс, за който обявихме рекордни над 200 бройки – това се случва доста рядко в Министерство на вътрешните работи, защото е голямо количество свободни бройки, сложна процедура за конкурс, сложна е прогнозата дали ще се явят толкоз претенденти изобщо, колкото бройки сме оповестили, само че за наша наслада, и фокусът, и резултатите ни, и представянето на нашата активност доведоха до там, че над 600 души подадоха документи, т.е. ние избираме за всяко място от трима претенденти.

През тази година това нещо ще продължи, само че все още потенциалът ни е съвсем напълнен, т.е. на санитарния най-малко свободни места имаме. През месец май следващият випуск ще влезе на образование в полицейското учебно заведение в Пазарджик и ние незабавно по-късно ще създадем обзор на овакантилите се през това време бройки, защото сътрудници напущат, пенсионират се и така нататък, и ще обявим нов конкурс, като от тук нататък ще се стараем да сме попълнили щата си ", изясни шефът на Групово дело " Гранична полиция ". 

Процесът по образованието и назначението на 1264 нови гранични служители на реда ще отнеме от 3 до 4 години 

" Отделно от това ще желаеме от държавното управление и от Народното събрание да усилят щатните бройки за " Гранична полиция " с още 1264, само че това е една приблизително срочна и дълготрайна мярка, защото даже да успеем да се преборим и да бъдат отпуснати, това би трябвало да бъде подсигурено с бюджет. Също по този начин би трябвало да бъдат оповестени поредност от състезания и тези чиновници да бъдат назначени, да бъдат подготвени преди да се влеят в нашите редици. За да се влеят 1200 души, почти ще отнеме 4 години, само че въпреки всичко желаеме да дадем началото на този развой, който в миналото да бъде удължен ", сподели гл. комисар Антон Златанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР