България може до месеци да бъде приета във Валутния механизъм,

...
България може до месеци да бъде приета във Валутния механизъм,
Коментари Харесай

Какви са критериите за влизане в еврозоната?​

България може до месеци да бъде призната във Валутния механизъм, прочут като ERM 2, съобщи и през днешния ден в София вицепрезидентът на Еврокомисията, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис, само че добави, че може би оценката на българския министър председател за периодите е по-реалистична. Той разясни, че има механизми за мониторинг на цените, които страната ни може да приложи, тъй че да се избегне спекулативното им увеличение при въвеждането на еврото като публична валута у нас.

Страна, която обезверено желае еврото. Така западни медии показват България.

Еврозоната, или " Клубът на богатите ", е групата от страни членки, които употребяват еврото за своя публична валута.

За да влезе в еврозоната, страна членка би трябвало да покрие значително стопански и правни критерии, записани в Договора от Маастрихт през 1992 година Основните са четири и се назовават Критерии за конвергенция: ценова непоклатимост, постоянни и устойчиви обществени финанси, непоклатимост на валутните курсове и дълготрайни лихвени проценти.

Какво съдържат съответните параметри? Ценовата непоклатимост значи, че инфлацията не може да надвишава с повече от 1,5% тази на 3-те страни членки с най-хубави индикатори. Стабилните и устойчиви обществени финанси значат, че държавният недостиг не може да бъде по-висок от 3% от Брутният вътрешен продукт, а държавният дълг - повече от 60%. Стабилността на валутните курсове: страната претендент би трябвало да взе участие във валутния механизъм (ERM II) в продължение на минимум 2 години без съществени отклонения от централния курс на ERM II. Дългосрочният лихвен % не би трябвало да бъде по-висок от 2% над размера в 3-е страни членки с най-хубави индикатори.

България покрива всички критерии. Инфлацията у нас е към 2,2% при 1,3% приблизително за еврозоната. Държавният ни дълг е 25,4% от Брутният вътрешен продукт и подрежда страната ни на трето място в Европейски Съюз по този индикатор. Дългосрочните лихвени проценти са 1,7% при таван 2% над този в еврозоната, който е 1,1%. Страната ни е на фискален остатък.

От София, където се срещна с президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, еврокомисарят, отговарящ за еврото, Валдис Домбровскис съобщи, че България може да влезе в чакалнята на еврозоната до месеци. Според президента Румен Радев, стратегическата вероятност на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невероятно да се случи без присъединение в бъдеще към еврозоната.

България на процедура е изпълнила критериите за влизане във Валутния механизъм, съобщи и министър председателят Борисов. Домбровскис и вицепремиерът Томислав Дончев участваха и в цивилен разговор, проведен от представителството на Европейска комисия в България.
Валдис Домбровскис, зам.-предс. на Европейска комисия, отговарящ за финансовата непоклатимост, финансовите услуги: Един от въпросите, които обсъждаме в този момент, е, че присъединението към еврозоната значи и присъединение към Европейския банков съюз. Водят се диалози с Европейската централна банка какво тъкмо значи това в практическо измерение. Томислав Дончев, вицепремиер: Виждаме въпросите. Ще скочат ли цените? Там, където има действителен пазар и действителна конкуренция, спекулативно нарастване на цените е невероятно. Ако един бакалин усили цената, закръгляйки я нагоре, а другият смъкна с няколко евро цента по-надолу, ще продава единият, а не другият бакалин. Там, където има същински пазар, един сходен недостатък е неосъществим.
Съветът на Европейски Съюз взема решение дали една страна е подготвена да се причисли към еврозоната. Окончателното решение се взима от всички страни членки на Европейски Съюз след рекомендация, гласувана от страните в еврозоната с квалифицирано болшинство.
 Борисов: До една година България би могла да кандидатства за Еврозоната Борисов: До една година България би могла да кандидатства за Еврозоната
До една година България би могла да кандидатства за Еврозоната. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов на конгрес в София, проведен от ръководителя на ПЕ...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР