България може да загуби 2,5 милиарда евро, които трябва да

...
България може да загуби 2,5 милиарда евро, които трябва да
Коментари Харесай

Лорер: Ако не приемем планираните закони, губим € 2,5 млрд. от ЕС

България може да загуби 2,5 милиарда евро, които би трябвало да получи до края на годината от Европейски Съюз по своя народен проект за възобновяване и резистентност.

За тази заплаха предизвести министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер. Той е на посещаване в Брюксел дружно със заместничката си Карина Ангелиева.

Траншът е част от общо 6,3 милиарда евро.

Той е под риск, в случай че не приемем всички промени и закони, разчетени до края на годината, разясни Лорер. Сред законите са тези за КПКОНПИ, за публичните поръчки, нов търговски закон и други, посочи министърът в отговор на въпрос на Клуб Z. Законите са общо 20 и би трябвало да бъдат признати до юни 2023 година Графикът е посочен в националния ни проект.

Опасността е не парите да бъдат забавени, а въобще да ги загубим, добави Даниел Лорер. И тогава ще има доста сложен спор с Европейската комисия за какво не сме си свършили работата в точния момент.

Европейска комисия не взема страна по вътрешнополитическата обстановка. Тя обаче се вълнува за политическата непоклатимост у нас, изключително на фона на войната в Украйна и обстановката с енергоносителите в Европа. Това е станало якно на срещата на Лорер с изпълнителния зам.-председател на Европейска комисия Маргрете Вестагер, която дава отговор за Европа, готова за цифровата епоха.

„ Тя изрази убеденост, че България или ще успее да образува държавно управление в границите на този парламент, или ще го направи оптимално бързо след едни избори “, сподели Лорер.

Според него опозицията в лицето на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ е показала политическа безнаказаност, като е свалила държавното управление, тъй като не са били удовлетворени от бюджетното систематизиране. След това държание въпросът е има ли метод да бъде възобновено доверието в Народното събрание, с цел да се образува нов кабинет и да не се губи време. Ако не, въпросът е има ли метод, както президентът Румен Радев предложи, да се удължи за малко работното време на Народното събрание, тъй че първите най-критични и относително подготвени промени да бъдат признати.

„ Това евентуално е допустимо и ще реши краткосрочно казуса “, отговори министърът самичък на себе си.

Всяко заплащане е на шестмесечна основа, посочи зам.-министър Ангелиева. Всеки един закон или промяна би трябвало да бъдат признати в точния момент, без никакво отсрочване.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР