България може да спаси живота на 3600 души на Балканите

...
България може да спаси живота на 3600 души на Балканите
Коментари Харесай

Отказ от въглища в България ще спаси 3600 живота

България може да избави живота на 3600 души на Балканите и да спести 10 милиарда евро разноски за опазване на здравето, в случай че се освободи от зависимостта си от въглищната енергетика през идващото десетилетие. Изводът е от разбор на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA) - самостоятелна интернационална научно-изследователска организация.

По искане на „ Грийнпийс " - България учените направиха прогноза за здравните разноски за лекуване на болести, породени от замърсяването от въглищните централи в интервала 2023-2038 година Анализът, учреден на компютърно моделиране, включва вреди като преждевременна гибел, хоспитализации, астма, бронхит, преждевременни раждания и недоносени новородени, както и интелектуални загуби и пропуснати работни дни. Проучването за първи път пресмята тези вреди в бъдеще време и демонстрира какъв брой смъртни случаи, болести и стопански разноски могат да бъдат предотвратени.

Откъде идва замърсяването? България създава към 40% от електрическата енергия си от нискокачествени лигнитни въглища. Те имат високо наличие на прахуляк и сяра, които се изхвърлят в атмосферата при горене. При контакт с други молекули във въздуха серният диоксид също се трансформира във фини прахови частици. Голяма част от замърсителите са в Маришкия басейн. Повечето централи не дават отговор на условията за ограничение на нездравословните излъчвания, в това число държавната Топлоелектрическа централа „ Марица-изток " 2, най-голямата въглищна централа на Балканите.

Кой е обиден от мръсния въздух? Симулация на разпръскването на фини частици демонстрира, че те се популяризират освен във въглищните райони, а в цяла България. Те могат да останат в атмосферата към две седмици и не познават граници. По тази причина наранени от въглищните излъчвания са даже прилежащи страни - Сърбия, Северна Македония, Гърция и Турция. Така българските тецове утежняват качеството на въздуха и здравето на милиони хора на Балканите.

Каква е цената в човешки животи? Високите равнища на замърсяване от тецовете предизвикват гибелта на към 333 души годишно. Вдишването на нечист въздух визира безусловно всеки орган в човешкото тяло.

Колко са разноските за здравната система? България към този момент е платила забележителна цена за своето замърсяващо въглищно произвеждане. За интервала 2016-2020 година тя възлиза на близо 12 милиарда евро, съгласно предходен разбор на CREA. Смъртните случаи и другите нелетални болести костват на страната приблизително 742 млн. евро всяка година. Това са 0,9% от Брутният вътрешен продукт на България. Сумата е сравнима с бюджета за защита на страната - 1,3 милиарда евро или 1,5% от Брутният вътрешен продукт за 2022 година

Какви са изводите? „ Тези разноски не са включени в цената на силата, нито се вземат поради при стратегически решения за бъдещето на България. Серия държавни управления следиха с необятно затворени очи този здравен прелом. Енергийният преход към възобновими източници към този момент е в ход и чакаме осъществяването на националните обещания да включва актуалните решения - за по-качествен живот, здраве, налична сила, по-устойчива стопанска система и обитаема планета ", разяснява Десислава Микова, началник на акцията „ Климат и сила " на „ Грийнпийс " - България.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР