България може да се сдобие с нов национален стадион без

...
България може да се сдобие с нов национален стадион без
Коментари Харесай

Консорциум предлага национален стадион срещу летище

България може да се снабди с нов народен стадион без даже да похарчи стотинка бюджетни средства. Това може да стане, в случай че се одобри офертата на Консорциум " Витоша ". Предложението е създаване на нов народен стадион към концесията на летище " София ".
Във " Витоша " влизат Manchester Airports Group (MAG) и нейният сътрудник Beijing Construction Engineering Group (BCEG). Консорциумът възнамерява " самостоятелна и спомагателна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е отвън обсега на главната капиталова оферта от близо 1.5 милиарда евро ", се споделя в информация до медиите.
Разширеното предложение е подадено пред Министерството на превоза. Консорциумът показва подготвеност да се включи в развиването на Airport City Sofia (Летищен град София), част от който да е нов народен стадион, отговарящ на категория 4 по стандартите на УЕФА. В спомагателния план влизат още комерсиална зона, магазини, зона за отдих и логистични уреди, " с цел да се основат спомагателни бизнес зони в София, както и такива за развлечения ".

От организацията, която обслужва консорциум " Витоша ", оповестиха, че задачата е Airport City Sofia да бъде до летището и да е наоколо до метрото. Темата за построяването на нов народен стадион в София се разисква все по-усилено от септември насам. Преди дни основният проектант на столицата Здравко Здравков съобщи, че има четири благоприятни условия за местоположението му.

През есента министър-председателят Бойко Борисов разгласи сегашния " Васил Левски " за непотребен и прикани за публично разискване за преместването му. По-късно Кралев заприказва за друга опция - с 30 млн. лв. той да бъде приспособен даже за домакинство на международно състезание. Към днешна дата виновните институции още веднъж приказват за смяна.

Проектът на консорциум " Витоша " планува новият стадион да е мултифункционален и да е подготвен за възможното домакинство на България на младежките зимни олимпийски игри през 2024 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР