България може да се похвали с много добър темп в

...
България може да се похвали с много добър темп в
Коментари Харесай

България бележи добър темп на спад на безработицата

България може да се похвали с доста добър ритъм в последните години на спад на безработицата. В момента тя е 6%, което е с към два пункта под средноевропейското. Младежката безработица също е под средноевропейското равнище - съвсем 11%. Въпреки това има структурни проблеми с някои от хората, които са отвън пазара на труда, разяснява в студиото на " Денят стартира " зам.-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.

Според терминологията на пазара на труда " неактивни младежи " са хора, които не са в претовареност, не работят и не са влезнали в системата, което може да ги подкрепя да си намерят работа.

Според нея, аргументите да има към момента неактивни младежи се коренят в това, че част от тези хора с годините минават и във възрастта над 29 години. Затова напъните, които се поставят в последните няколко години, са ориентирани към намирането на способи тези хора да бъдат привлечени към Бюрото по труда, да ги квалифицират, да ги обучат, да ги стимулират и да им се откри работа.

Благодарение на две от схемите по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " има над 28 000 младежи, които са си намерили работа. Близо 6 700 от тях са останали да работят при същия шеф, с който са били в началото свързани, изясни Зорница Русинова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР