България може да се окаже единствената страна в НАТО с

...
България може да се окаже единствената страна в НАТО с
Коментари Харесай

България може да се окаже единствената страна в НАТО с намален процент от БВП за отбрана

България може да се окаже единствената страна в НАТО с понижен % от Брутния вътрешен артикул (БВП) за защита, предизвести военният министър Драгомир Заков.

Това излиза наяве от стенограмата на държавното съвещание тази седмица, която към този момент е оповестена в правната система на Министерския съвет.

" Има евентуално нарастване на Брутният вътрешен продукт по отношение на авансово заложените параметри е допустимо да се окаже в края на годината, че разноските за защита са под Националния проект. Това не е проблем, може да се фиксира към края на годината, само че просто би трябвало да го имаме поради, че е допустимо с увеличение на Брутният вътрешен продукт и опазване на сегашните разноски по финансовите разноски да паднем под 1.7, само че евентуално е 1.68, това е изчислението в НАТО сега ", уточни той.

България пое ангажимент пред НАТО до 2024 година да отделя 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, като поетапно усилва средствата за това.

Актуализацията на бюджета удостовери, че държавното управление не – закупуването на нови бронирани машини за Сухопътните войски.

Предвидените 100 млн. лева по плана за бойните машини на Сухопътни войски отпадат, което е предстоящо в случай, че кабинетът към този момент не е оповестил проектите си по какъв начин счита да осъществя плана.

Заков разяснява пред сътрудниците си в Министерски съвет, обаче, че " Информацията, че сме се отказали от бойната машина през тази година е хибридка ".

" Действително парите, които бяха планувани за бойната машина сме ги насочили към други разноски и други планове, които са по евентуални за разплащане през тази година. Фактът, че няма да се разплащаме тази година за бойна машина не значи, че планът няма да тръгне, т.е. той може да върви в Народно заседание, може даже да бъде подписан Договор до края на годината, само че не предвиждаме заплащане. Нека това да сме наясно всички, с цел да не се хващаме на тази хибридка ".

Въпреки коментара на Заков вероятността да се осъществя плана в границите на годината е доста дребна.

Бившият министър на защитата Красимир Каракачанов приключи процедурата за избор на бронирани машини, откакто предстоящо се разбра, че и двете подадени предложения надвишават избрания ценови таван от към 1.5 милиарда лева

Каракачанов стартира разновидността поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, който обаче не може да се оправи с подобен план и ще подписа контракт с непозната компания.

Каракачанов внесе в Министерския съвет отчета за бъдещето на плана и идващото държавно управление би трябвало да се произнесе.

По информация на Меdiapool военната експертиза упорства да се премине към модел с междудържавни договаряния.

Вече година въпросът стои неуреден.

Заков сподели още, че въпросът за увеличението на възнагражденията в бранша на защитата следва да се разисква занапред.

" По отношение на възнагражденията няма да влизам в елементи, защото това следва да се разисква занапред. Ние имаме съответен проект, по какъв начин да се оправим с военнослужещите, които са упражнили право на пенсия. Също по този начин следва малко по-сериозен разбор на общата администрация, с три месеца обратно сме от останалите министерства по напълно обясними аргументи ".

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев сподели по-рано, че средства за по-високи заплати в Министерство на вътрешните работи и Министерството на защитата има, само че те ще се отпускат единствено след оптимизация.

Практиката да се подвигат заплатите на всички с 5%, 10% или 15% няма по какъв начин да бъде продължена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР