България може да приеме еврото през 2025 г. и работата

...
България може да приеме еврото през 2025 г. и работата
Коментари Харесай

Донахю: България може да приеме еврото през 2025 г., ако овладеете инфлацията

България може да одобри еврото през 2025 година и работата е ориентирана към преодоляване на инфлацията, което е извънредно значимо да се свърши през тази година. Правителството на България може да реши дали да изиска спомагателна оценка. Това съобщи ръководителят на Еврогрупата Паскал Донахю на брифинг в Министерския съвет след среща с министър-председателя в оставка Николай Денков, вицепремиера в оставка Мария Габриел и министъра на финансите в оставка Асен Василев.

Според договорите на Европейски Съюз държавното управление на България ще реши дали ще изиска спомагателна оценка на икономическите индикатори, що се отнася до приемането на еврото, сподели Донахю. Той означи, че за момента цялата сила би трябвало да бъде ангажирана и съсредоточена върху това България да мине тестванията и това е част от постоянната оценка, която ще бъде направена по-късно тази година.

Председателят на Еврогрупата акцентира, че за него въпросът е по кое време България ще се причисли, а не дали ще се причисли към еврозоната. Работата на България сега се ускорява що се отнася до преодоляването на инфлацията, явно това е най-хубавият интерес на хората в страната, акцентира Донахю. По думите му посредством напъните да се понижи инфлацията, ще пристигна моментът за приемане на България в еврозоната.

Паскал Донахю съобщи, че за него е голяма привилегия още веднъж да посети София и огромна чест да продължи поддръжката за България по пътя ѝ към участието в еврозоната. Той акцентира какъв брой значими са изгодите от еврото, изхождайки от неговия опит в Ирландия, която е член на еврозоната и която има добре разрастваща се и растяща стопанска система. Донахю посочи, че точно еврото има голяма роля за този напредък. За хората в България, тези, които обмислят и разсъждават за еврото, би трябвало да кажа, че съм уверен, че виталният стандарт, вероятностите за развиване, приходите ще бъдат по-добри, по-положителни, когато еврото стане ваша валута, съобщи ръководителят на Еврогрупата.

Според него участието в еврозоната ще помогне бизнесът и търговията да реализират напредък, ще благоприятства пътуванията в чужбина, както и ще повлияе добре на тези, които желаят да дойдат в България. Еврото предлага голямо улеснение и разрешава търговията, пътуванията, обменът да се развиват в идващите години. Еврото дава благоприятни условия за по-добри работни места и за напредък на стопанската система и сигурността, съобщи Паскал Донахю.

Той означи големите старания на България за присъединението ѝ към еврозоната и даде обещание да продължи да работи за това. Донахю сподели, че е наясно с напъните на българското държавно управление за понижаване на инфлацията и акцентира, че е реализиран голям прогрес в това отношение. Еврото предлага чудесни благоприятни условия за разцвет и сигурност в един толкоз бързоразвиващ се свят. Чакам с неспокойствие момента, когато България ще стане част от еврозоната, съобщи ръководителят на Еврогрупата.

Еврогрупата е неофициален орган, основан през 1997 година, в границите на който министрите на страните членки от еврозоната разискват въпроси по отношение на общите отговорности на техните страни по отношение на еврото. Основната задача на Еврогрупата е да обезпечава тясна съгласуваност на икономическите политики сред страните членки от еврозоната. Друга нейна цел е да предизвиква основаването на условия за по-силен стопански напредък, обясниха от държавната пресслужба.

За визитата на Паскал Донахю оповестиха от Министерството на финансите на 13 март. Председателят на Еврогрупата ще взе участие в проведената от министерството конференция „ Европейският път на България - присъединение към еврозоната: преимущества и провокации пред бизнеса ". В рамките на форума ще бъде разисквана готовността на страната ни за влизане в еврозоната, както и изгодите и провокациите от прекосяването към единната европейската валута като разплащателно средство у нас. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР