България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 г.

...
България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 г.
Коментари Харесай

„Фич”: България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 г

България може да одобри еврото най-рано през януари 2023 година Това се показва в отчет на рейтинговата организация " Фич ", представени от „ 24 часа ".

Компанията напомня, че страната ни публично започва процеса за присъединение към валутния механизъм ERM II (чакалнята на еврото) през юли 2018 година, а решение дали може да се причисли, се чака до края на 2019 година Рейтинговата организация прави уточнението, че януари 2023 година е вероятен период, в случай че се одобри, че България сполучливо дава отговор на критериите за ERM II и по-късно на по-широките критерии за конвергенция. В отчета се споделя, че приемането на евро в страните от Централна и Източна Европа би било позитивно за тяхната суверенна платежоспособност.

" Фич " показва, че измежду изгодите е достъпът до статут на аварийна валута, което отстрани риска от местни валутни рецесии. Друга изгода от приемането на еврото е, че ще подкрепи задграничното търсене на вътрешни финансови активи и ще способства за еластичност на фискалните и външните финанси. Рейтинговата компания акцентира и че се чака понижаване на кредитния риск, обвързван с непознати валути. Друг плюс от присъединението към еврозоната е достъпът до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките. По-ниски разноски за такси при преводи и увеличение на комерсиалните и финансовите потоци с останалата част от еврозоната показват още от компанията като позитиви.

Рейтинговата организация акцентира и опцията за в допълнение външно финансиране. От там са присъединили в отчета и отрицателни аспекти, които могат да последват при присъединение към еврозоната. Като да вземем за пример загуба на еластичност на паричната и валутната политика. Агенцията показва, че също може да има несъразмерен приток на капитал, който да докара до финансови опасности и евентуален скок на цените на заемите и активите. Друга отрицателна страна е опцията за даване на финансова поддръжка на други страни членки при положение на стратегии за избавяне.

В отчета се показва, че другата страна, която е подхванала стъпки към приемане на еврото, е Хърватия, чийто рейтинг е положителен BBB-. Тя е изпратила писмо, кандидатстващо за присъединение към ERM II при започване на юли 2019 година или година по-късно от България. Логично от организацията считат, че най-ранното приемане на еврото за страната е януари 2024 година " Фич " преглеждат и приемане на еврото от Румъния, която също е изразила интерес към влизане в ERM II, само че още няма формален период за това. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия оставали отдалечени, с малко политическа подготвеност и ниска социална поддръжка.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР