България може да приеме до 3-4 хиляди бежанци от Сирия

...
България може да приеме до 3-4 хиляди бежанци от Сирия
Коментари Харесай

България приема до 4000 мигранти при нова бежанска вълна

 България може да одобри до 3-4 хиляди бежанци от Сирия при възможна бежанска вълна след турската атака през последната седмица. Това разяснява пред БНР Иван Шаренков – юридически съветник по миграционни въпроси към Международната организация по миграция в България.

Той твърди, че все още по външните граници на Европейски Съюз няма миграционен напън, само че чисто механически страната ни е доста по-подготвена за разлика от обстановката преди 4-5 години.

Шаренков изясни, че спорът се развива на границата на Сирия, до момента в който навътре в страната няма спор. По тази причина било мъчно да се предвижда дали миграционните потоци ще тръгнат към Европа или към вътрешността на Сирия.

Шаренков счита за нереалистично Турция да отвори границата, с цел да нахлуят в Европа милиони мигранти, както заплаши турският президент Реджеп Ердоган.

Ситуацията с турската интервенция в Сирия може да сътвори " непоносима филантропична рецесия “, съобщи преди този момент френският президент Еманюел Макрон по време на среща на съвета за сигурност в Елисейския замък.

" Турската интервенция в Сирия, несъмнено, е в центъра на нашето терзание. В последните часове разговаряхме с президента Тръмп, с президента Ердоган и отправихме ясно обръщение. Общото ни предпочитание е да спрем това принуждение “, сподели френският държавен глава.

Германският канцлер Меркел също предизвести, че нахлуването може да ускори позициите на Ислямска страна и да дестабилизира района.

" Канцлерът изрази поддръжка за незабавното преустановяване на военната интервенция “, съобщи Улрике Демер, представител на Меркел.

Берлин спря част от износа на оръжие за Турция. Меркел също предизвести Ердоган, че макар ползите на турската сигурност по сухопътната граница, офанзивата евентуално ще измести огромни елементи от популацията в Северна Сирия, съобщи Демер.

По-рано в неделя Доналд Тръмп подреди на всички американски войски да се отдръпват от северната част на страната, с цел да се избегне кървясъл спор сред Турция и подкрепяните от Съединени американски щати кюрдски войски, който " се утежнява с времето “, съобщи през днешния ден министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър.

Оттеглянето допуска евентуално цялостно евакуиране от Сирия на към 1000 американски войски, които си партнираха с кюрдите за битка против групата на Ислямска страна в Североизточна Сирия, макар че Еспър не сподели, че американските войски напущат страната, заяви АП.

Властите, ръководени от кюрди в северната част на Сирия, реализираха съглашение със сирийското държавно управление в Дамаск за разполагане на сирийските сили по цялата турска граница, с цел да подкрепят отблъскването на продължаващо военно настъпление от Дамаск.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР