България може да положи политическа воля от страна на институциите

...
България може да положи политическа воля от страна на институциите
Коментари Харесай

Икономистът Румен Гълъбинов: Ако не влезем в еврозоната - проблемите ще са по-големи

" България може да постави политическа воля от страна на институциите и като осведомителна акция – какви са упованията ни при влизането ни в еврозоната. Да се види какви са рисковете, в случай че влезем или не успеем да влезем в еврозоната. Това сподели в дневния блок " Добър ден, България “ на Радио " Фокус " икономистът Румен Гълъбинов.

По думите му страните като Чехия, Унгария и Румъния, които не съумяват да влязат в еврозоната, при липса на задоволително еврофинансиране, изпитват стопански усложнения.

" Има и опасности, в случай че не влезем в еврозоната, те дори са по-големи ", посочи той. Еврозоната и шенгенското пространство са ядрото на европейската интеграция, добави Гълъбинов.

Мнението на икономиста е, че невлизането там значи да останем в периферията на Европейски Съюз и ще изпитваме стопански и финансови проблеми.

Българска народна банка покачва лихвения % с рекордните 1,30%, само че това не е в криза, разяснява Гълъбинов.

" Тя занапред ще пристигна. Прогнозата за идната година е, че инфлацията ще бъде 2 пъти по-ниска от тази година и в случай че имаме криза, тя да бъде краткотрайна и не толкоз висока “, заключи икономиста.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР