България може да покаже лидерство при създаването на европейска прокуратура,

...
България може да покаже лидерство при създаването на европейска прокуратура,
Коментари Харесай

Деница Златева: България може да покаже лидерство при създаването на европейска прокуратура



България може да покаже водачество при основаването на европейска прокуратура, сподели в изявление за " Хоризонт " Деница Златева , някогашен длъжностен вицепремиер за подготовката на Българското председателство на Европейския съюз в държавното управление на Огнян Герджиков. Заедно със основаването на проблематичната Европейска система за леговище, това ще бъде едно от тежките законодателни досиета, които ще бъдат във фокуса на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Тежки досиета ще се паднат по време на Българското председателство, свързани с промяната на системата за даване на леговище, връщане на мигранти. Темата е сензитивна за нас като външна граница. Обвързано е и с едно бъдещо приемане в Шенген. Няма директна връзка, само че това е една от задачите, които ние сме си сложили. Искрено се надявам, че до завършване на самата стратегия към този момент ще имаме доста по-голяма изясненост – кои са досиетата, които ще бъдат задоволително зрели по време на нашия мандат. /…/ България ще отстоява своята национална позиция, т.е. ние по всички досиета, по всички тематики, които се разискват в препоръките, ще имаме своя национална позиция и нашите представители ще бъдат упълномощени да я пазят. Това преплитане на национални ползи, национална позиция, търсене на салда е извънредно майсторство и се надявам, че екипите ще бъдат задоволително готови и министрите ще се усещат оптимално сигурни, с цел да се реализира това единодушие. Много е значимо след края на Председателството с какво ще бъде запомнена страната.

Страната ни може да способства с даването на съответни стъпки за консолидираното на Западните Балкани, сподели още Златева. Според нея тематиката за участието на Турция в Евросъюза също ще бъде извънредно настояща по време на българското евролидерство, което стартира на 1 януари.

Надявам се България да организира сполучливо председателство, сподели още Златева.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР