България може да подкрепи енергийния преход със заем към Плана ...

България може да подкрепи енергийния преход със заем към Плана

България може да подкрепи енергийния преход със заем към Плана за възстановяване

България може да поддържа енергийния преход със заем към Плана за възобновяване Страната ни да се възползва от разрешението на Европейска комисия да се вкара данъчно облагане на свръхпечалбите на енергопроизводителите, приканват от АИКБПрепоръчай (0)
България може да реши част от проблемите в енергетиката и затрудненото сега реализиране на задачите на Зелената договорка на Европейски Съюз, като се възползва от спомагателен заем по механизма за възобновяване от пандемията на Европейски Съюз. Това сподели Милена Ангелова, основен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"200 милиарда в дълг стоят непоискани - това беше посочено от Европейската комисия като огромна опция. Те могат да бъдат поискани с анекс към Плана за възобновяване и резистентност до 2023 година и това е искане на АИКБ. Вместо средствата, които имаме в Плана за възобновяване за грантове, да бъдат давани за финансови принадлежности, частта финансови принадлежности може да се структурира и от дълговата част на инструмента за възобновяване и резистентност, а в това време българският бизнес да бъде подкрепят с грантове ", разяснява гостът.

Европейският бизнес упорства за повече грантове, с цел да се избегнат бъдещи проблеми със задлъжнялостта и кредитния рейтинг на дребните и междинни предприятия, който неизбежно ще се утежни, добави Ангелова.

Европейските компании са изправени пред огромна неопределеност по какъв начин да работят за реализиране на задачите на Зелената договорка в актуалните геополитически условия, сподели Ангелова.

"Няма по какъв начин по едно и също време да се заплаща за цената на ембаргото и високата цена на газа, за по-висока енергийна успеваемост, а в това време да се компенсират обществените провокации от Covid, които още не са преодолени “, разяснява Ангелова.

Непрекъснатото нарастване на цените на тока и горивата и дефицитът на горива са предизвикателство пред бизнеса в България и страната би трябвало да се възползва от разрешението на Европейската комисия да се вкара данъчно облагане на свръхпечалбите на енергопроизводителите, разяснява още събеседникът.

Данък върху свръхпечалбите в енергетиката и потреблението на средствата за подкрепяне на бизнеса няма да нарушава разпоредбите на конкуренция съгласно Европейска комисия, съобщи Ангелова. "Идеята е от тези свръхпечалби да се зарежда фонд, който да компенсира тези скокове в цената на електрическата енергия ", изясни тя.

Очакваме договарянията на държавното управление за различни доставки на газ да реализират цена близка до тази по дълготрайния контракт с "Газпром ", добави тя, а бизнесът чака и помощ за отплата на високите цени на газа.

"Единственият метод да задържим нежното възобновяване и да не наливаме масло в огъня на инфлацията е тези свръхпечалби да бъдат ориентирани към компенсиране на прекомерно високите цени ", разяснява гостът.

Повече за капацитета и проблемите с включването на украинските бежанци в пазара на труда и по какъв начин би трябвало да се трансформират тактиките за дребните и междинни предприятия може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria .

Източник: investor.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg