България може да ограничи износа на електроенергия в случай, че

...
България може да ограничи износа на електроенергия в случай, че
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Би Би Си: Ако Русия спре газа, България спира износа на ток

България може да ограничи износа на електрическа енергия при положение, че Европейският съюз наложи на Русия наказания, а тя, в отговор, спре износа на природен газ. Това сподели в рубриката на Би Би Си Hard Talk министър-председателят Кирил Петков.

Той съобщи, че е разискал с Европейската комисия проект за деяние в такива условия. Те биха претендирали краткотрайно изключение за страната ни от разпоредбите на единния европейски пазар. Нормално, те не разрешават на страната да постанова ограничавания върху свободната търговия, в това число - върху износа на сила.

Петков увери интервюиращия и че България не е " едва звено ", а е предан член на НАТО.

„ Ние имаме мощен глас в НАТО и в Европейския съюз. България е доста предсказуем член на НАТО и не мисля, че думата „ уязвимост “ въобще може да бъде свързвана с нас “, сподели Петков.

Ако този доста неприятен сюжет (европейски наказания и съветски контрамерки - б.р.) се реализира, ние ще се оправим, само че ще бъдем принудени да ограничим износа на ток. Общият европейски пазар ще би трябвало да направи изключение единствено за този интервал този път “, сподели той.

„ България към момента е чист експортьор на електрическа енергия и може би за къс интервал може да има спирания. В момента доста бързо построяваме газовата връзка с Гърция, откъдето можем да имаме достъп до други източници на синьо гориво. Тази връзка е с най-голям приоритет, чакаме да се случи в идващите 4-5 месеца. Активно се опитваме да понижим тези опасности, само че е значимо да се означи, че те би трябвало да бъдат поети солидарно от Европейския съюз и НАТО “, съобщи министър председателят.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР