България може да има специфична роля в намирането на дипломатическо

...
България може да има специфична роля в намирането на дипломатическо
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Благодарение на БСП не изнасяме оръжия за Украйна и служебният министър потвърди това

България може да има характерна роля в намирането на дипломатическо решение на войната
„ Благодарение на Българска социалистическа партия и на нашите старания, държавното управление на Кирил Петков и Народното събрание не взеха решение да окажем военна помощ на Украйна. Ограничихме се с филантропичните доставки, които съгласно мен можеха да бъдат и в по-голям мащаб, изключително за регионите, обитаеми с българи. “ Това съобщи лидерът на листите на „ Българска социалистическа партия за България “ в Пловдив-град и Ямбол Кристиан Вигенин в избирателен спор в ефира на bTV.

„ В политиката би трябвало да има и избрана доза морал. От тази позиция, за нас като партия, без значение каква е общата настройка, и външна, и вътрешна, не е вярно България да доставя оръжия, с които хора да се избиват в Украйна. Смятам, че вярната политика е едно по-мащабно изпитание да се търсят мирни решения “, добави той.

Вигенин напомни, че и служебният министър на стопанската система, който е изключително сериозен към предходното ръководство и съответно към Корнелия Нинова, също е удостоверил, че експорт на оръжия за Украйна не е осъществен.

„ Не виждаме проблем в това „ Газпром “ да доставя природен газ за България. За нас правилото е, че имаме потребност от сигурни доставки на допустимо най-ниска цена. В миг, в който нямаме обезпечено нужното количество газ, да се изключи априори опцията „ Газпром “ да доставя на България е груба неточност, която може да докара до тежки последствия за българската стопанска система и за българските жители “, разяснява социалистът обстановката с газовите доставки.

Вигенин акцентира, че диверсификация значи разпределение на риска, което не допуска изключване априори на един от главните снабдители на газ, а да се сътвори опция за конкуренция, тъй че България да може да получи най-изгодна цена.

Той уточни за едно от най-спорните решения, взето от министър-председателя Кирил Петков, изгонването на съветските дипломати и механически личен състав. „ То бе взето по погрешен метод и учредено на съмнителни доказателства и бе от огромните неточности на предходното ръководство, като неслучайно декларирахме, че не одобряваме повече Кирил Петков за министър-председател “, разяснява Кристиан Вигенин.

Кандидатът за депутат от левицата акцентира, че все още Руската федерация не е направила нападателен акт във връзка с България, тъй че разбирането за това, че Русия е и може да бъде другарска страна, остава.

„ Ние можем да имаме характерна роля в този развой, без да излизаме отвън европейския консенсус, да се опитаме да поддържаме едни съответни връзки с Русия, освен, тъй като това е значимо за България, само че и тъй като ние не можем да водим външна политика, която се разминава фрапантно с упованията на множеството български жители “, уточни Вигенин.

„ Не сме безкритични към дейностите на Русия. Народното събрание съвсем единомислещо одобри декларация, в която осъди нападението над Украйна. Но към глобите не реализираха безусловно нищо. Това го виждаме още от 2014 година – с помощта на тези наказания, освен, че не се взеха решение проблемите, а стигнахме и до война. Сега, с помощта на тези наказания, не е уязвена по никакъв метод военно или политически Русия, а жителите и на Руската федерация, само че още повече на Европейския съюз са изправени пред тежки проблеми по какъв начин ще изкарат зимата “, сподели още социалистът във връзка с глобите против Русия.

„ Ние ще отстояваме политическите и дипломатическите решения във връзка с войната в Украйна и се надяваме идващото държавно управление, в което ще участваме, да има по-силен глас при вземането на решения по тези въпроси. Ние ще работим за това гласът на България да се чува “, сподели в умозаключение Кристиан Вигенин.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР