България може да има по-малко евродепутати в следващия Европейски парламент

...
България може да има по-малко евродепутати в следващия Европейски парламент
Коментари Харесай

България с по-малко евродепутати в следващия ЕП заради демографската криза

България може да има по-малко евродепутати в идващия Европейски парламент (ЕП) и повода е демографската рецесия в страната. Това сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов пред финалистите в самодейността Програма за учебни заведения – посланици на Европейския парламент, които се събраха през днешния ден в София, оповестиха от пресофиса на евродепутата.

Витанов добави, че българските социалисти вземат участие съществено в дебата и упорстват това да не се случва. В момента тематиката е обект на полемика в Комисията по конституционни въпроси на Европейския парламент (AFCO), която гласоподава план на отчет в понеделник в Страсбург.

В момента в Европарламента има 17 български депутати. Изборите за Екологичен потенциал са планувани за 6-9 юни 2024 година, като редица страни членки имат правни и административни отговорности, които им пречат да вършат промени в броя на местата по-малко от една година преди изборите.

„ От опита ми като български политик показах минусите такива съществени промени да се вършат година преди избори. Имаме горчив опит от сходни практики, които години наред опорочават българския избирателен развой “, сподели Витанов.

Европейският парламент се състои от 705 членове, определени в 27-те страни членки на Европейския съюз. Членовете се избират посредством всеобщи директни избори за период от пет години, се показва на уеб страницата на Екологичен потенциал. Изборите за Европарламент са с съразмерно посланичество. Местата се разпределят въз основа на броя на популацията на всяка страна членка.

По данни на Националния статистически институт популацията на България в края на 2022 година е 6 447 710 души. В съпоставяне с миналата година популацията е намаляло с 34 774 души, или с 0,5%.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР