България може да достигне средните европейски доходи за период от

...
България може да достигне средните европейски доходи за период от
Коментари Харесай

Как България да настигне европейските доходи

България може да доближи междинните европейски приходи за интервал от 15 години, в случай че осъществя амбициозни промени, за които се приказва от години. За този интервал държавните управления би трябвало да преборят административните спънки пред бизнеса, с цел да ускорят успеваемостта му, да подобрят процедурата по даване на публични поръчки, да засилят прозрачността на обществените си разноски и да усъвършенстват просветителната и здравната система.
С напредването на тези промени и с помощ от европейски принадлежности като Плана за възобновяване и резистентност, България ще успее да доближава годишно по към 4% стопански растеж в пост КОВИД-ерата. Така с експанзията си в идващите 15 години страната има късмет да се изравни по приходи с останалите страни членки на Европейския съюз. Такъв път чертае Световната банка за доближаването на междинните приходи в България и Европа в собствен специфичен отчет.
----------

В момента България е на кръстопът, акцентират от институцията. Какво би трябвало да направи страната? Без подозрение, доближаването с Европа лежи значително на плещите на властта. Според отчета на Световната банка са нужни " амбициозни политически промени ". Без тях растежът на стопанската система ще се забави поради демографската рецесия.
Пред страната стои и огромният въпрос с изкореняването на корупцията и подобряването на прозрачността при работата с обществени финанси. Резултатите демонстрират, че е нужен повсеместен институционален метод за увеличение на прозрачността, изключително при публичните поръчки, и отбрана на политиките от лобистки ползи.
Данните на Световната банка демонстрират, че в България при публични поръчки с по-строги екологични стандарти има по-ниски опасности от корупция, което демонстрира евентуални синергии сред екологичния и антикорупционния дневен ред на България. Според Световната банка това е мощен мотив за въвеждане на " зелени " критерии при публичните поръчки.
Подобни практики ще допринесат за по-бърз напредък на продуктивността, защото ще отличат по-високо ефикасни компании. Те също по този начин ще доведат до усъвършенствано систематизиране на ресурсите, защото при корупционни покупко-продажби нормално страната бива ощетена от по-високи цени за осъществяване.
Сред нужните промени институцията акцентира обезпечаването на достъп до качествено обучение и здравни грижи на новото потомство, защото това е основно за утрешните квалифицирани служащи и бизнесмени. В това число влизат и " дълбоки промени " в просветителната система към развиване на набор от умения в младежите, които да могат да бъдат употребявани незабавно при тяхното нахлуване на пазара на труда. Сред останалите просветителни промени стои и развиването на дуалното образование, а за позитивно влияние върху стопанската система от младежите ще оказват помощ и улеснение достъпа до гъвкаво и почасово работно време.
Ключовата цел за бизнеса би трябвало да бъде растежа на продуктивността, която съгласно разнообразни симулации носи максимален " дял " за растежа на стопанската система. Именно от нея зависят и последващите вложения на бизнеса, които са основен мотор за растежа през идващите няколко години.
В тази връзка вложенията в зелена сила, в това число с помощ на европейските принадлежности, дават благоприятни условия за повишение на конкурентоспособността на компаниите.
Освен това съгласно Световната банка продуктивността и зеленият напредък се допълват в България: емпиричните данни демонстрират, че компаниите с по-висока продуктивност са по-склонни да възприемат практики за екологично ръководство.
Симулациите в допълнение разкриват, че вложенията на бизнеса в струпване на човешки капитал през днешния ден ще му оказват помощ за справяне с дефицита на умения в бъдеще, ще смекчават неподходящата демографска наклонност и ще подтикват растежа в дълготраен проект.

economic.bg
 >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР