България може да бъде много по-напреднала и бързо развиваща се

...
България може да бъде много по-напреднала и бързо развиваща се
Коментари Харесай

ГЛАСЪТ НА БИЗНЕСА: България може да е Швейцария на Балканите

България може да бъде доста по-напреднала и бързо разрастваща се страна, в случай че нейна основна цел стане развиването на хората, на гения и на образованието. В това единомислещо са уверени финалистите в състезанието „ Мениджър на годината на списание „ Мениджър ", които дават отговор на въпроса: „ Трябва ли да има цели в развиването на България и кои могат да са те? "
Десетимата финалисти са едни от най-хубавите мениджъри на България, при тях работят хиляди хора, имат значим принос в брутния вътрешен артикул на страната.
Списание „ Мениджър " провежда състезанието „ Мениджър на годината " за десета поредна година. Победителят ще стане прочут на заключителната гала на 10 ноември в Софийската опера и балет.

Да се развива предприемчивостта

Дарина Стоянова, изпълнителен шеф на „ Престиж 96 " АД:

Най-големият приоритет за страната и обществото би трябвало да е образованието и развиването на предприемчивостта на младите. За това би трябвало да се сътвори целенасочена, устойчива във времето и независеща от политическата обстановка дълготрайна тактика и да бъдат вложени всички нужни запаси. Нужни са ни образовани хора, които да основават артикули с висока добавена стойност, с цел да може да бъдем конкурентноспособни на най-хубавите в света. По-висока начетеност и по-висока продуктивност ще значи и по-висок стандарт на живот в страната. Бизнесът самичък открива своите благоприятни условия и слага своите цели, когато има образовани служащи и чиновници, постоянна и предвидима бизнес среда със закони, използвани и годни за всички

Елиминиране на корупцията

Елена Дречева- Владимирова, изпълнителен шеф на „ Коника Минолта Бизнес Солюшънс България " ЕООД

Приоритетите в развиването на България би трябвало да са свързани с факторите ни за триумф и областите с капацитет.
Фактори за триумф са:
- Образование и опазване на здравето
- Инфраструктура и административен потенциал
- Въвеждане на осведомителни технологии, търсене на успеваемост и оптимизация
- Елиминиране на корупцията в държавните органи.
Областите с капацитет са:
- Социални нововъведения в разнообразни области
- Информационни технологии
- Туризъм
- Селско стопанство
- Производство

Важно е общественото развиване

Ерик де Кандидо, ръководещ шеф на IMI България

Приоритетът би трябвало да е ориентиран към общественото развиване. Страната има положително равнище на дълг, ниска безработица (след сполучливо привличане на задгранични вложители през миналите 10 г.) и може да работи в следните области:
- Здравеопазване;
- Пенсиониране (особено за тези, които са внасяли осигуровките си по време на социалистическата система);
- Образование (най-вече отвън огромните градове София, Пловдив и Варна)
Всичко това би асъдействало за ограничение приключването на гении от страната.

Управляващите да имат тактика
за развиването на страната

Ивайло Славов, създател и изпълнителен шеф на BULPROS

Всеки съумял управител знае, че с цел да реализира задачите си, би трябвало да има явен проект и цели. Ако приемем, че страната е като една голяма компания, би следвало ръководещите да имат стратегически взор за развиването й. Най-важната сфера, в която би трябвало да се влагат старания, е образованието. Успеем ли да повишим качеството му, напред ще тръгне стопанската система, опазването на здравето, правораздаването и така нататък Образованите хора са най-ценният запас за всяка страна, а България има капацитет в това отношение!

Дигитализацията е пътят напред

Илия Гърков, вицепрезидент на „ Дънди Прешъс Металс Канада " и изпълнителен шеф за България

Приоритети са образованието и дигитализацията. Образованието е стълбът в развиването на обществото. То е в основата на всяка нация – грамотните хора мислят дълготрайно, имат различен вид полезности. Силната страна се основава от образовани хора; те имат капацитета да притеглят и огромни вложители. Дигиталните технологии, високите ИТ новости са пътят ни напред.
Приоритет, който да основава по-благоприятен бизнес климат, е улеснението на разрешителния режим и облекчение на административната тежест. Това ще даде независимост на бизнеса.

Да задържим младите
експерти

Красимир Николов, старши вицепрезидент за Централна и Източна Европа във FOX Networks Group

Всяка страна би трябвало да има цели и стратегически цели. За България считам, че това би трябвало да са съответни ограничения и дейности за ангажиране и задържане на млади експерти в страната. Трябва да създадем стъпки и за връщането на положителните фрагменти, които към този момент са напуснали страната.
Вярвам, че битката с корупцията, пиратството на интелектуална благосъстоятелност и сходни, също би трябвало да бъдат заложени като цели. Да има мощен блян на всяко държавно управление да прави действителни стъпки за възстановяване на бизнес средата. Например, понижаване на администрацията и въвеждане в оптималната степен на електронно обслужване на бизнеса.

Хората са капиталът на България

Пламен Мирянов, притежател и ръководител на съвета на шефовете на „ АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ " АД

Капиталът на България са хората, целите би трябвало да бъдат съсредоточени върху тях. Образованието да стартира от тези, които ще го преподават, които ще образуват младото потомство. Да се вложат запаси в по-добро образование и условия за учителите в България. У децата и младите да се образуват верни качества, привички, метод на мислене като предпочитание за развиване, обич към знанията (а не към съответни оценки), национални съзнание, горделивост и самочувствие; би трябвало да бъдат учени и да бъдат очевидци на съпричастност към другите, на отговорност към околната среда. Осигуряването на бъдеще, на поле за развиване за младите в България несъмнено е приоритет, с цел да остават тук, да са щастливи и да способстват за бъдещето на страната ни по свое лично предпочитание.

Да градим стопанска система на знанието

Пламен Цеков, съосновател и изпълнителен шеф на „ Скейл Фокус " АД:

Отдавна си бленувам България да е Швейцария на Балканите. Ние сме страна с богата просвета и история. За да се развива всяка една страна, има потребност от добре образовано и осведомено общество. Един от главните цели на България би трябвало да бъде непрекъснатото развиване на просветителната система. Темата за положителното обучение е най-належаща, защото това е основата, върху която построяваме бъдещето на нашето общество. Подобрявайки просветителната система, ще успеем да създадем висока добавена стойност посредством стопанска система на знанието и по този начин ще изградим среда, която предлага по-добро качество на живот. А в случай че и високообразовани и квалифицирани чужденци стартират да идват с готовност да учат, работят и останат в България, моята фантазия ще се е сбъднала.

Нужни са политики за
връщане на емигрантите

Тим Курт, изпълнителен шеф и вицепрезидент на „ Аурубис България " АД:

Развитие на образованието и провеждането на такива политики, които да стимулират хората, напуснали страната, да се върнат назад. Това са двата съществени целта, за които бих работил, в случай че бях политик.

Да се стремим да
изпреварим съперниците

Цветелина Николова, ръководещ шеф на „ Катаржина Естейт ", „ Белица Уайнъри ", „ Кончерто Уайнъри " и „ Платинум Брандс "

Както всяка компания или бизнес се стреми да изпревари своите съперници, по този начин и България би трябвало да се развива в конкуретнтата среда на напредналите страни. Тя би трябвало да има своите цели и да се стреми да ги извършва в стратегически проект – възстановяване на качеството на образованието да вземем за пример ще подкрепи оставането в страната ни на умни и надарени мади хора.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР