България мисли в посока“ да заведе арбитражно дело срещу руската

...
България мисли в посока“ да заведе арбитражно дело срещу руската
Коментари Харесай

България мисли в посока да заведе дело срещу Газпром заради спрените доставки на газ

България „ мисли в посока “ да заведе арбитражно дело против съветската държавна компания „ Газпром “ поради спрените доставки на природен газ. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов пред в понеделник. По думите му се чака до два месеца да бъде подготвен анализът на „ интернационалните юридически компании “, с които страната работи, с цел да може да стартира арбитраж.

Новината идва повече от година откакто „ Газпром “ едностранно и в нарушаване на настоящия контракт спря доставките на природен газ за България. Това се случи два месеца след началото на войната на Русия против Украйна, а посочената от Москва причина беше, че София е отказала да заплаща за природния газ в рубли – условие, което не съществува в контракта и което беше едностранно наложено от Русия.

Служебното държавно управление, назначено от Румен Радев, разгласи договарянията с „ Газпром “ за възобновяването на доставките за „ неизбежни “ и позволи България да се съгласи да заплаща в рубли за природния газ. Руската компания обаче не възобнови доставките, а след това анулира условието за заплащане в рубли. Междувременно договорът с България изтече.

Един от причините на служебния кабинет да желае възобновяване на доставките от Русия беше изказванието, че „ Газпром “ може да заведе и завоюва арбитражно дело против България. Тогава адвокати предизвестиха, че тази позиция единствено може да навреди на България при вероятно дело, тъй като слага под въпрос досегашната позиция на страната.

Сега Росен Христов, който беше едни от министрите, защитавали тезата, че България може да загуби арбитраж, в случай че не се върне към съветските доставки на газ, сподели, че вероятността Москва да завоюва дело против София е „ минимизирана “.

Христов сподели още, че се „ мисли в посока ние да предявим искания против „ Газпром “.

„ Внимателно се следи какво се случва в другите страни по проблема и се прави подготовка точно за придвижване в това направление “, сподели той.

Вече има известия за заведени арбитражни каузи против „ Газпром “ от европейски компании. Сред тях е немската Юнипер.

Росен Христов сподели още, че е рано да се каже на каква стойност ще е искът на България.

„ Работи се планово с интернационалните юридически компании с доста опит в региона, които сега следят и ни приготвят позиция. Вярвам, че до месец-два ще имаме направена позиция, с цел да можем да стартираме арбитраж “, сподели още Христов пред Българска национална телевизия.

Изявлението на служебният енергиен министър идва дни след оповестяването на сделка за държавно управление сред ГЕРБ и ПП-ДБ. Ако то бъде определено, ръководството на служебното държавно управление ще завърши.

През февруари 2023 година Христов беше споделил, че към България поради спрените доставки, без да конкретизира размера на претенциите поради конфиденциалност. Впоследствие Министерството на енергетиката това изказване.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР