България Министерство на културата иска ремонт на Ларгото Три години

...
България Министерство на културата иска ремонт на Ларгото Три години
Коментари Харесай

Министерство на културата иска ремонт на Ларгото

България Министерство на културата желае ремонт на Ларгото Три години след построяването, " Софийското Ларго " още веднъж се разрушава  Жанета Нейкова 16 юли 2019, 16:56  Министерство на културата желае ремонт на Ларгото Източник: БГНЕС
инистерството на културата ще предяви правосъден иск против компанията, реализатор на строителните действия по план "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика ", в случай че откаже да в профил установените повреди по обекта в границите на гаранционния период от 5 години.

Това е станало ясно през днешния ден на среща в Министерството на културата сред министър Боил Банов, зам.-кмета по просвета на София Тодор Чобанов, основния проектант на София Здравко Здравков, зам.-директора на Регионален исторически музей - София Борис Чилев и проектанта по плана "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика " арх. Христо Генчев, оповестиха от пресцентъра на министерството.

По-рано през днешния ден, преди решението да бъде оповестено, зам.-кметът по просвета на София Тодор Чобанов разяснява пред медиите въпроса с потребността от трети ремонт на Ларгото, откакто то още веднъж се разрушава - три години след построяването му.

"Проблемите на Ларгото са ни добре известни, тъй като го стопанисваме. Има некачествено изпълнени сектори, има проблематични сектори, само че ние с проектант Здравков ще намерим нужните решения, с цел да се създадат промени за съответната употреба на обекта ", разяснява Чобанов пред Българска национална телевизия.

Чобанов означи, че обектът към момента е в гаранция и вредите биват установени и обявени на министерството, което ги предявява на изпълнителите.

"Има какво да се желае в качеството на осъществяването на този обект. Очевидно е, че компании, които нямат опит, няма по какъв начин сходни огромни комплекси да ги извършват ", съобщи Тодор Чобанов. Той добави, че чакат в бъдеще Министерството да завиши условията за потенциал за качество на работата.

Министърът на културата Боил Банов е съобщи, че

"многократно в последните няколко месеци сме поставяли на изпълнителя на обекта искане да вземе ограничения в границите на 5-годишната гаранция по Закона за устройство на териториите (ЗУТ) и да в профил установени проблеми по плана, само че до момента такива не са взети. Затова ще предявим рекламация по правосъден ред за несъблюдение към строителя ", е споделил министърът, излиза наяве от прессъобщението на ведомството. Той е прецизирал, че на проектанта е предоставено да направи и спомагателен разбор на плана.

Очакваме строителят да извърши своя ангажимент и да се задейства съответната уговорка по закон за съблюдаване на гаранцията, е споделил зам.-кметът по просвета на София Тодор Чобанов след срещата. Според него е значимо, че министерството откликва на сигналите и извършва своята част от контракта.

На срещата е разисквана опцията след спомагателния разбор от страна на проектанта арх. Генчев при нужда да показа проектантски решения, които ще засилят устойчивостта на структурата към куполната част и отводнителната система.

По време на диалозите е реализирано единодушие, че в случай че строителят одобри настояването да в профил установените проблеми, то предоставените работи по детайлите ще бъдат изпълнявани под управлението на проектанта, който се ангажира персонално да участва и управлява активността от самото начало. В противоположен случай ще бъде наета друга компания, която да в профил установените недостатъци, като вложените средства за ремонта ще бъдат част от правосъдната рекламация към ДЗЗД "Антична Сердика ", изпълнила обекта.

"Нашата цел и предпочитание е да се направи всичко допустимо този проблем да бъде решен дълготрайно и по най-бързия метод ", е споделил министър Банов. Според него е допустимо това да стане до дни.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: Ларго
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР