България Майки на протест срещу отнемането на деца От МСТС

...
България Майки на протест срещу отнемането на деца От МСТС
Коментари Харесай

Майки на протест срещу отнемането на деца

България Майки на митинг против отнемането на деца От МСТС обявиха, че отнемането на деца не е цел и възразиха против изказванията в обществените мрежи за „ непозволено лишаване на деца “  Надежда Неменски 1 юни 2019, 12:41 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Майки на митинг против отнемането на деца
Майки на митинг против отнемането на деца
 Цветан Цветанов: Веско Маринов е доста ранима душа
Цветан Цветанов: Веско Маринов е доста ранима душа
 Какво е „ Ямайка айс ” – новата дрога измежду децата
Какво е „ Ямайка айс ” – новата дрога измежду децата
 Тръгва влакът от Пловдив до Одрин
Тръгва влакът от Пловдив до Одрин
 Днес честват децата
Днес честват децата
 Катастрофа сред рейс и кола край Хасково, потърпевши
Катастрофа сред рейс и кола край Хасково, потърпевши
 Съдът остави Маринела Арабаджиева в ареста
Съдът остави Маринела Арабаджиева в ареста
 Бури в Пловдив и Стара Загора, наводнени улици и здания
Бури в Пловдив и Стара Загора, наводнени улици и здания

айки на деца с увреждания още веднъж стачкуват пред Министерски съвет. Вера Иванова от Инициативата „ Системата ни убива”, която е основател на митинга, проведен в обществените мрежи, разяснява, че в този момент митингът им е за здравите деца в системата на социлното подкрепяне – настанени в институции или приемни фамилии вместо при свои близки или родственици.

Този път митингът на майките на деца с увреждания е под надпис: „ Да спасим децата от системата”. „ Държавата влага голям финансов запас за институции, които имитират фамилии като по този метод

обрича на геноцид биологичните родители, изпаднали в усложнение заради бедност” ,

разяснява Иванова. Според нея деца се лишават и в този момент. „ Строг е контролът на съда, само че единствено за тази година имаме към 20 правосъдни решения, в които се показва, че детето е отнето безпричинно. Същевременно всички тези обществени служащи не престават да работят в системата”, сподели още Вера Иванова.

Едно от протестните претенции е точно за незабавното уволняване на шефовете от системата на общественото подкрепяне в случаите, в които нуждата на мярката по извеждане на детето от биологичното семейство не се удостовери от съда.

Вера Иванова установи, че

поддръжката от страна на страната вместо към биологичните родители е напълно ориентирана към приемните фамилии .

Затова е и друго протестно искане, обвързвано с изработването на тактика за фамилията и детето.

С митинга си майките на деца с увреждания желаят идентична месечна поддръжка на децата в приемни фамилии и тези отглеждани от близки или родственици. За да се случи това, те желаят унищожаване на член 49 от Правилника за използване на Закона за протекция на детето. Според Вера Иванова децата, настанени при близки, получават помощ до 300 лева, до момента в който тези при приемни фамилии 300 лева Преценката за размера на издръжката ставала по убеждение на обществения служащ. „ Ние желаеме идентична финансова помощ, с цел да могат децата да не губят връзката със фамилията и с околните си и да не е спънка бедността пред развъждането им”, изясни Иванова.

Тя сподели още, че през днешния ден на митинга ще излязат деца, които са били в системата. „ Ще приказват те – какво са претърпели и какво са им предизвикали обществените. Крайно време е това безсрамие да се спре. Протестът е за тях”, сподели още Иванова. Предвижда се родителите да завършат своя митинг пред постройката на Народното събрание.

По-рано от министерството на труда и обществената политика (МСТС) обявиха, че отнемането на деца от техните родители в никакъв случай не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство.

МСТС възрази в своя позиция против изказванията в обществените мрежи за „ непозволено лишаване на деца “.

„ Отнемането на деца от техните родители в никакъв случай не е било и няма да бъде цел на националните политики и законодателство. Съгласно Конституцията на Република България развъждането и възпитанието на децата е право и обвързване на техните родители и се подкрепя от страната.

Настаняването на дете отвън фамилията може да стане единствено при съществуване на учредения, избрани в Закона за протекция на детето, които не се променяни от 10 години. Предприемането на такава мярка за протекция постоянно предстои на правосъден надзор. Редът за настаняване на деца отвън фамилията също е разказан в този закон и работи от 2006 година Последните промени в Закона за протекция на детето не трансформират този ред, а единствено отстраняват опцията за настаняване в профилирани институции, защото до 2021 година всички домове за деца, лишени от родителска грижа и домове за медико-социални грижи за деца ще бъдат закрити”, се споделя в позицията.

От министерството акцентират, че „ извеждането на дете от биологичното семейство е последна краткотрайна мярка за протекция, която се базира на точно изследване и оценка на съответния сигнал за дете в риск и се удостоверява със правосъдно решение. Такова решение се ползва за доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, просия). Социалните служащи и полицията извежда деца единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени”.

МСТС декларира изрично: „ Хората, които оказват помощ на децата в риск или алармират за дете в рискова обстановка, което се нуждае от протекция, не са доносници”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР