България Манолов: Българите вече не искат да работят за малко

...
България Манолов: Българите вече не искат да работят за малко
Коментари Харесай

Манолов: Българите вече не искат да работят за малко пари

България Манолов: Българите към този момент не желаят да работят за малко пари Лидерът на КТ „ Подкрепа ” призна, че синдикатите вземат участие в локалните избори  Николай Киров 18 октомври 2019, 15:18  Манолов: Българите към този момент не желаят да работят за малко пари
Манолов: Българите към този момент не желаят да работят за малко пари
 Още арестувани поради мача с Англия
Още арестувани поради мача с Англия
 Инструктори скочиха против „ бели ” коли за шофьорски изпити
Инструктори скочиха против „ бели ” коли за шофьорски изпити
 Мечка тероризира търновско село, влиза в парцелите
Мечка тероризира търновско село, влиза в парцелите
 Слави Трифонов купи старозагорска телевизия
Слави Трифонов купи старозагорска телевизия
 Напаст от мухи в Разград, хората не могат да дишат
Напаст от мухи в Разград, хората не могат да дишат
 Забравиха жена в скенер в Павликени, оповестиха я за търсене
Забравиха жена в скенер в Павликени, оповестиха я за търсене
 Стефан Данаилов в схващане, желае да гледа мачове на Челси
Стефан Данаилов в схващане, желае да гледа мачове на Челси

„ Това е веднъж, който беше натрапен на България преди повече от 20 години, когато стана последният финансов прелом у нас. Тогава се сподели, някой беше решил, че това е пътят: „ Елате в България, тук има евтини, висококвалифицирани експерти. Оттогава тази теза се постанова непрестанно. Само през последните три-четири години се усетихме, че по този начин не може”, разяснява в предаването „ Здравей, България” по NOVA водачът на КТ „ Подкрепа” Димитър Манолов.

„ Когато приказваме за всевъзможни неща, които не ни се случват на интернационално равнище, те не ни се случват поради това, че сме небогати - и Шенген, и еврозоната, и всичко, за което се сетите, и дори страната, която е измислила расизма, си разрешава да ни изкарва най-големите расисти”, уточни Манолов.

Доходите и стопанската система на България, зле ли сме

Той уточни, че сравняването на приходите в обособените страни единствено по себе си не е съответстващо, тъй като за покупателната дарба значение имат освен заплатите, само че и налозите, инфлацията, цените на стоките, услугите и парцелите.

„ Доходите ни сигурно са най-ниски, само че в случай че отидете да си купите жилище някъде в Западна Европа, когато ви изискат 25% от цената нотариална такса и така нататък ще ви настръхнат косите”, съобщи Манолов.

„ От локалната власт нищо не зависи”, съобщи той и даде за образец Пловдив, където „ се настаниха една поредност промишлености, които разчитат на на ниска цена труд и ток”.

Според Манолов ниското възнаграждение води до това, че хората, които са подготвени да поставят труд стават по-малко.

СБ: Емигрантите са най-големият вложител в България

„ Българите, които са подготвени да работят за малко пари от ден на ден понижават, тъй като им е доста елементарно да се качат на самолета и по-късно да са някъде където ще им заплащат повече или най-малко ще си мислят, че им заплащат повече”, счита Манолов.

Той съобщи, че заплатите в България лека бавно се покачват, само че в процесите на търсенето и предлагането на работна ръка има друга динамичност.

По думите на синдикалиста, повишението на приходите и икономическата интензивност в най-бедния район в България – Северозападния, е въпрос на изграждане на веднъж до там.

„ Нямам нито едно пояснение, отвън теорията на конспирацията за какво този район изостава по този начин. Там нещата са работа на веднъж. Ако беше изработен, когато му беше времето… Преди 30 години този район изглеждаше по напълно друг начин”, разяснява Манолов.

„ Решаващите фактори са инфраструктурата и работната мощ. За това тези фабрики отиват в Пловдив. Той е на автомагистрала, напълно близо е до Турция и до границата с Гърция. Има и летище, изобщо цялата инфраструктура”, разясни Манолов.

Как е при съседите - заплатите и пенсиите на Балканите

„ Говорим за автомобилостроене, по този начин го регистрира статистиката, а произвеждаме кабели и седалки. Автомобил от България не излиза”, изясни синдикалистът, за какво заплатите са ниски.

Манолов призна, че синдикатите поддържат разнообразни претенденти в обособените обитаеми места на локалните избори.

„ За нас безусловно не е без значение кой ръководи един град. Ако вземем София, една трета от работещите в превоза, опазването на здравето, образованието и така нататък са членове на „ Подкрепа”, още над една трета в КНСБ. Няма по какъв начин да ни е безразлично. Аз като президент на профсъюз упорствам да участваме в общинските препоръки, с която листа може, като се изключи София. Например в Перник имаме претенденти в листите на две партии”, сподели Манолов.

Според него единственият метод да се вдигнат заплатите на медицинските сестри е с смяна на модела на финансиране на здравната система. Той акцентира, че лечебните заведения не би трябвало да са търговски сдружения, защото те не оперират на пазара, а се финансират от бюджета на НЗОК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР