България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз

...
България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз
Коментари Харесай

Евростат: България липсва от картата на морските круизи в Европа

България липсва от картата на морските круизи в Европейския съюз като начална дестинация за морски пътешествия, демонстрират данни от разбор на Евростат за най-предпочитаните туристически направления от европейците за морски пътувания през 2016 година Двете най-големи морски пристанища у нас Бургас и Варна са маркирани с "нула " при реализирането на круизни пътешествия, а визитите на круизни кораби в двата ни черноморски врата са необичайност и туристическа атракция.

В началото на морския сезон тази година в Бургас дебаркира круизният транспортен съд Costa neoRIVIERA с близо 1 600 пасажери, най-вече френски жители и това бе едно от дребните събития у нас, обвързвано с круизния туризъм.
У нас съществуват няколко туристически компании, които оферират круизи, само че най-близките дестинации, от които може да започва пътешествието са Атина, Венеция и Генуа.

Родните туристически компании оферират също атрактивни круизни пътешествия до Карибите, Малдивите, Абу Даби, Оман, Мароко и други привлекателни дестинации. Цените варират от 2000 - 3000 и 4000 лв., според от дестинацията и продължителността на круиза.

"Дунав Турс " е единственият български корабособственик, който реализира европейски речен круизен туризъм. Организират се групови и самостоятелни круизи по реките Дунав, Рейн и Майн с няколко първокласни кораба, а годишно над 20 хиляди пасажери се възползват от услугите на компанията, която към този момент се е вписала в европейския туристически пазар.

Сезонът на речните круизи у нас започва всяка година при започване на месец март. Специфичното при този тип круизи е, че всички изхранвания са включени в цената, както и огромна част от напитките, предлагани на борда - вино, бира, безалкохолни, кафе и чай когато и да е на деня.

Над 6 милиона европейци са избрали круизния туризъм през предходната година, а Италия е безспорният водач при стартирането на круизни пътувания по разнообразни дестинации, демонстрира анализът на Евростат.

От Италия по разнообразни направления са тръгнали на странствуване над 2,2 млн. европейци. Втората желана дестинация за круизен туризъм е Испания, от където са тръгнали близо 1,2 млн. туристи, трета желана дестинация е Англия с към 1 милион туристи, а четвърта е Франция с 500 хиляди круизни туристи, отпътували от френски пристанища.

От южната ни съседка Гърция са тръгнали на круизен туризъм към 200 хиляди пасажери, а от Турция - към 270 хиляди.
С 829 000 пасажери, регистрирани като круизни туристи, британският град Саутхемптън е главното пристанище на Европейски Съюз за пътнически круизи, пред Барселона в Испания /685 000 пътници/ и Венеция в Италия /657 000 пътници/.

Интересът към круизните пътувания в международен мащаб нараства лавинообразно и надвишава 100 милиона броя туристи годишно, демонстрират настоящи данни в интернет.

Само в Съединени американски щати съществуват към 35 компании, занимаващи се с круизен туризъм с над 120 кораба, като приходите се пресмятат на близо 10 милиарда $ годишно.

Една от най-големите круизни атракции е корабът Oasis of the Seas на Royal Caribbean - най-големият круизен кораб строен в миналото - със седем квартала, същински зелен парк с живи дървета, шубраци и цветя, спектакъл за 2000 души, воден амфитеатър за 750 души, аквапарк, изкуствени талази за сърф, стени за спортно катерене, тенис корт, стадиони, нощни заведения, питейни заведения и даже ледена пързалка на борда на кораба.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР