България Кризата в Перник развълнува и чуждестранните медии Ето какво

...
България Кризата в Перник развълнува и чуждестранните медии Ето какво
Коментари Харесай

Кризата в Перник "развълнува" и чуждестранните медии

България Кризата в Перник " развълнува " и задграничните медии Ето какво пишат три немскоезични издания за невижданата обстановка в града  Василена Василева 15 януари 2020, 12:45  Кризата в Перник
Водната рецесия в Перник сграбчи интереса на задграничните медии. Три немскоезични издания се развълнуваха от невижданата обстановка в града.

Протест в Перник, питат къде им е водата

"Сутрин се мием с бутилирана вода, а като се прибера от работа, стартирам да пера, да мия, да шетам. От 22.00 часа нататък нямам вода ". Това споделя перничанка пред екип на немската обществено-правна медия АРД. Репортажът от Перник наблюдава развоя на водната рецесия в града и ни среща с пострадали поданици, които споделят неволите си, подбудени от безводието. При това не са единствено частните семейства. Засегнати са и лекарски кабинети, болничното заведение и магазините, детските градини и учебните заведения, домовете за възрастни хора.

Съдът остави Нено Димов в ареста за непрекъснато

Некомпетентност и липса на съгласуваност сред виновните звена. Това са главните аргументи за рецесията с водата, считат жителите на Перник. Към тях заместник-кметът на града Стефан Кръстев прибавя и още една - незадоволителните вложения.

Bulgarian Minister of Environment and Water Neno Dimov was charged with the deliberate mismanagement of water supplies for the western city of Pernik, prosecutors said on Friday. https://t.co/0RWmlZCqq8
— Stuart Khan (@stukhan) January 10, 2020
Заради положението на водопреносната мрежа близо 80% от водата за битови потребности се губи по трасето. А водата, която доближава до домовете на хората, въобще дори не е безвредна. В града има растеж на кожните инфекции и стомашно-чревните проблеми. "Не имаме вяра на институциите в България ", споделят пред АРД поданици на града.

Безпрецедентната обстановка в Перник отразяват и други немскоезични медии. Швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг " да вземем за пример цитира прогнози, съгласно които до 3-4 седмици водоснабдяването в Перник може да бъде прекратено напълно.

Плевнелиев: Нено Димов не е единственият виновен

Изданието споделя за ареста на досегашния министър на околната среда Нено Димов и за обвиняванията против него. Въпреки че постоянно е бил осведомен за фрапантно намаляващите равнища на водата в язовир "Студена ", Димов е разрешил вода от язовира да продължи да се употребява за промишлени потребности, написа швейцарското издание и дефинира ексминистъра като непосредствен до националистите политик, който оспорва климатичните промени.

BULGARIA: Environment minister charged with causing #Pernik's #WaterCrisis - 97,000 people will be without normal access to #DrinkingWater over the next five months | #WaterGovernance https://t.co/1Lnjcu52TU
— Water News Global (@WaterTrends) January 11, 2020
Същия акцент слага и "Тагесцайтунг ", посочваDW Германското издание напомня изявление с Димов от 2016 година, в което той се зарича да се бори против политическата уместност, левия мултикултурализъм и "зелената еко-истерия ".

От вестника припомнят и по какъв начин Димов неведнъж е изтъквал, че не има вяра в климатичните промени. Въпреки това министерството, което той до неотдавна ръководеше, изяснява обстановката в Перник точно с климата, напомня на собствен ред "Нойе Цюрхер Цайтунг ". Но няма по какъв начин единствено това да е повода. Нито пък безводието може да се дължи на някакво фрапантно нарастване на потреблението в страната с най-бързо намаляващо население в света, добавя още швейцарското издание.

Схемата за импорт на отпадък от Италия също не остава незабелязана. 9 000 тона, импортирани от Италия в България, която "е на опашката в Европейски Съюз по битка против корупцията ", написа "Нойе Цюрхер Цайтунг ".

Предвид високия публичен интерес към формираното досъдебно произвеждане, обвързвано с водната рецесия в гр. Перник, Специализирана прокуратура разгласява част от доказателствата против подалият оставка министър на околната среда Нено Димов.

На 12 януари Специализираният углавен съд взе по отношение на обвинения Нено Димов най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража ". Съдът се срещна с показаните от Специализираната прокуратура доказателства по отношение на вероятно позволена умишлена занемареност от страна на обвинения, в качеството му на настоящ министър на Министерство на околната среда и водите.

Прокуратурата разгласява доказателства против Димов

На 12 януари Специализираният углавен съд взе по отношение на обвинения Нено Димов най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража ". Съдът се срещна с показаните от Специализираната прокуратура доказателства по отношение на вероятно позволена умишлена занемареност от страна на обвинения, в качеството му на настоящ министър на Министерство на околната среда и водите.

Прокуратурата на Република България смята, че вследствие на осъщественото незаконно действие са последвали обилни вреди, изразяващи се в разходването на 7,223 млн. куб. м. вода от бент. "Студена ", което е довело до понижаване на общия размер воден запас на язовира до сериозните равнища, близки до така наречен "мъртъв размер ".

В резултат на това се е стигнало до забележителен дефицит на водния запас за питейно битови потребности на жителите на гр. Перник и близките селища.

В писмо от месец септември Нено Димов декларира, че няма проблеми с равнището на язовир "Студена ", макар че шефът на ВиК-Перник Иван Витанов е предизвестил всички инстанции, че водата понижава. Това сочат свидетелските показания на Витанов, които бяха публикувани от прокуратурата.

Според прокуратурата събраните досега доказателства се открива, че при положение, че министъра на околната среда и водите беше положил задоволително грижи за ръководенето, ръководството и стопанисването на водния запас на язовир "Студена " и не беше разрешил разходването на вода за промишлени потребности, към сегашния миг не би имало дефицит на вода за битови потребности.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР