България, която търси възможности да гарантира старта на процедурата по

...
България, която търси възможности да гарантира старта на процедурата по
Коментари Харесай

Bloomberg: България няма да влезе в банковия съюз на ЕС преди да приеме еврото

България, която търси благоприятни условия да подсигурява старта на процедурата по приемане на еврото през тази година, не възнамерява да се причисли към банковия съюз на Европейски Съюз преди да одобри единната валута. Това показват в своя обява от Bloomberg, базирайки се на отговор от Министерство на финансите.

" Балканската страна желае да влезе в обменно валутния механизъм ERM II, прочут като " чакалнята " на Еврозоната, това лято. Въпреки че присъединението към банковия съюз ще постави завършек на опасенията по отношение на прозрачността в банковата сфера вследствие на свадите в други елементи на Източна Европа, сходна стъпка не се обмисля ", написа медията.

" България работи интензивно по присъединението си към ERM II, което е първата стъпка към влизането по едно и също време в Еврозоната и банковия съюз ", са коментирали от ведомството пред Bloomberg.

Запознати обаче настояват пред медията, че абсурдът към затварянето на третата най-голяма банка в Латвия преди време ще направи реализирането на проектите на София по-трудно.

За слагането на банките в страната под контрола на Европейската централна банка (ЕЦБ) се заприказва още през 2014 година около рецесията с " Корпоративна комерсиална банка " (КТБ). Към действителни промени обаче не се стигна.

" Стрес тестванията, направени 2 години по-късно, демонстрираха, че финансовата система е постоянна. Въпреки това съгласно Европейската комисия към момента има недостатъци, като беше посочено, че две от банките с локални притежатели трябваше да усилят финансовите си буфери ", се споделя още в обявата.

" Случаите в България и по-късно в Латвия след банковата рецесия демонстрират, че България би имала изгоди от влизането в съюза на финансовите институции ", разяснява консултантът на UniCredit във Вашингтон Любомир Митов.

" Контролът върху надзора на финансовите институции и регулирането им биха били отчасти изнесени отвън страната ", изяснява той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР