България, която има силно про-руско лоби в правителството си, има

...
България, която има силно про-руско лоби в правителството си, има
Коментари Харесай

Дончев: Старите връзки с Русия влияят на решението ни по случая Скрипал

България, която има мощно про-руско лоби в държавното управление си, има потребност от повече време, с цел да реши дали да последва своите съдружници от Европейски Съюз и НАТО в гоненето на съветски дипломати поради случая " Скрипал ". Това разгласи вицепремиерът Томислав Дончев в изявление пред Reuters от през вчерашния ден (29 март).
България отзова посланика си в Москва за съвещания по случая " Скрипал ", само че не последва множеството страни-членки на Европейски Съюз и НАТО, в това число Съединени американски щати, които изгониха десетки съветски дипломати в символ на взаимност с Англия, организацията. Припомняме, че по-рано през днешния ден (30 март) министър председателят Бойко Борисов разгласи, че страната ни ще изчака повече доказателства по случая и към този миг няма да гони съветски дипломати или механически лица.
" Политическата обстановка в България е такава, че сходни решения би трябвало да се вземат въз основата на консенсус ", декларира Дончев, визирайки мнението на част от ръководещата коалиция и по-голямата част от опозицията, че би трябвало да се поддържат положителни връзки с Русия.
" В момента, за положително или неприятно, няма подобен консенсус ", установи българският вицепремиер.
България, освободена от османско господство от Русия, напомня " Ройтерс ", стана един от най-послушните спътници на Съюз на съветските социалистически републики по време на Студената война . Много българи имат мощни културни благосклонности към Русия, с която споделят кирилицата и православното Християнствео.
Това завещание се трансформира в съдружно държавно управление на страната, в което дясноцентристката партия ГЕРБ споделя властта с три по-малки националистически партии, които в друга степен поддържат положителните връзки с Русия и настояват, че страната би трябвало да одобри уравновесена позиция по случая " Скрипал ".
Те се опълчиха на апела на почитан чиновник на ГЕРБ да се последват съдружниците и да се изгонят съветски дипломати.
И президента Румен Радев , и най-голямата опозиционна партия Българска социалистическа партия упорстват, че Англия би трябвало да даде доказателства за присъединяване на Русия в отравянето на Скрипал.
Правителството свика Съвета за сигурност в петък сутринта, когато съдружните сътрудници ще вземат решение какви ограничения да бъдат взети по случая.
" Категоричен съм, че това (призивите към България да изгони съветски дипломати – бел. " Ройтерс " ) е неточност “, съобщи Волен Сидеров, водач на проруската националистическа партия " Атака ", един от младшите съдружни сътрудници на ГЕРБ.
" Имаме един неразбираем случай, в който няма доказателства за присъединяване на Русия ", добави още Сидеров.
Дончев, в изявлението си пред " Ройтерс ", декларира, че всяко деяние, което предприеме България, ще бъде обсъждан като сигнал за взаимност с Англия, само че и като сигнал към Русия.
Говорейки за интернационалната обстановка, той е безапелационен: " Взимайки поради това, че нашето държавно управление е съдружна... Не съм уверен, че сходно решение може да бъде взето елементарно, или бързо ".
" Това, което се случи във Англия е... недопустимо. То е варварско, това е химическо оръжие , това е бойно отровно вещество ", установи българският вицепремиер.
Що се отнася до историческите връзки сред България и Русия, той съобщи: " Това е неоспорим факт. Историята от време на време е добър, а от време на време неприятен преподавател в политиката ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР