България Коронавирусът, ще ни удари ли с икономическа криза Петър

...
България Коронавирусът, ще ни удари ли с икономическа криза Петър
Коментари Харесай

Коронавирусът, ще ни удари ли с икономическа криза

България Коронавирусът, ще ни удари ли с икономическа рецесия Петър Чобанов: Рецесия в еврозоната към този момент е несъмнено, че ще има  Николай Киров 11 март 2020, 15:00  Дъщерята на Цар Киро отива на съд за трафик на опиати
Дъщерята на Цар Киро отива на съд за трафик на опиати
 Паниката за ковид – генетична потребност от боязън
Паниката за ковид – генетична потребност от боязън
 Обявиха изключителни ограничения против разпространяването на COVID-19 в България
Обявиха изключителни ограничения против разпространяването на COVID-19 в България
 Борисов: Светът не е квалифициран за епидемията от ковид
Борисов: Светът не е квалифициран за епидемията от ковид
 Проф. Кантарджиев: Няма потвърдено лекарство за ковид
Проф. Кантарджиев: Няма потвърдено лекарство за ковид
 Вирусолог: Има ясна разлика сред грипа и ковид
Вирусолог: Има ясна разлика сред грипа и ковид
 Облачно и прохладно през днешния ден, ето по кое време да чакаме стопляне
Облачно и прохладно през днешния ден, ето по кое време да чакаме стопляне
 Борисов: Два нови случая на ковид в България
Борисов: Два нови случая на ковид в България

„ Рецесия в еврозоната към този момент е несъмнено, че ще има. Криза също е евентуално да има. Дали ще стигне при нас, това не е доста несъмнено още. Смятам, че българската стопанска система сега и финансовата система, като цяло обществените финанси на страната, допускат, че ще можем да издържим и да не се стигне до тежка рецесия. Имаме сходен образец от 2008 г.”, разяснява пред NOVA Петър Чобанов някогашен финансов министър в държавното управление на Пламен Орешарски (2013-2014 г.)

Според него тогава рецесията на е пристигнала в България, тъй като страната ни има валутен ръб.

Борисов: Светът не е квалифициран за ковид

„ Българската стопанска система не е като италианската. Тя е потвърдила, че е гъвкава в такива обстановки. Мисля, че в случай че нашите бизнесмени и страната си свършат работата, няма да се стигне до затваряне на българската стопанска система и преустановяване на естествения стопански живот. Точно това би трябвало да се избегне. Част от това, което може да се направи е, да е ясно, че страната си заплаща в точния момент по публични поръчки, да е ясно, че изпълнителят заплаща на подизпълнителя, да е ясно, че няма закъснение на Данък добавена стойност. Такива сигнали не се следят, само че изрично би трябвало да избегнем това, което се случи втората половина на 2009 година Държавата би трябвало да даде образец, че парите в стопанската система не престават да текат”, съобщи Чобанов.

„ Тя би трябвало даже да намерения по какъв начин да завъртим колелото малко по-бързо, колкото и мъчно да звучи в тази обстановка. Т.е. този паричен поток по-бързо да стига до тези, които са си свършили работата, с цел да можем вътрешно в страната да се защитим от доста огромен спад. Спад, че ще има, то е ясно вече”, уточни Чобанов.

Борисов: Заради ковид България губи десетки милиони всеки ден

„ Трябва да е ясно към този момент, че всевъзможни претенции за спомагателни разноски би трябвало доста деликатно да се преценят. Така или другояче сега има риск да изпаднем в бюджетен дефицит”, съобщи Чобанов.

„ Трябва да се пренастроим и самите ние, че идват малко по-трудни времена. Не би трябвало да изпадаме в непотребна суматоха. Българският бизнес е гъвкав”, счита Чобанов. Според него реакцията на рецесията в Европа към този момент закъснява и всички очи са вперени е Германия.

Чобанов посъветва семействата да са внимателни, да не харчат ненужно, да не взимат непотребни заеми.

Коронавирусът в България: Какво е мнението на специалистите

„ Тоест да се пренастроим, че по този начин или другояче ще има едно закъснение, прочут напън и напрежение, само че това не е съдбовно към момента. Мисля, че дружно, с общи старания можем да създадем по този начин, че тази рецесия да не е толкоз дълбока в нашата страна”.

„ Това, което е хубаво, е, че пазарът на труда навлиза в една удобна обстановка от позиция на заетостта, само че нямаме свободна работна ръка. Ще мине малко време преди тези резултати да се усетят на пазара на труда, както беше и през 2009 година Тоест първичният потрес е допустимо да бъде стихотворец и в случай че в действителност в Европа успее да мине бързо, в границите на няколко месеца и при нас ще се усети малко по-трудно”, смята Чобанов.

„ Това, което можем да създадем е, да съхраним колкото се може повече от работещите в българската стопанска система и да използваме обстановката, в която нашите сънародници се връщат от чужбина и да забележим дали може по линия на активиране на някакви огромни инфраструктурни планове, които нали са вложения, за каквито могат да се харчат пари в тази обстановка, по този начин или другояче и фискален запас имаме сега и можем да пренасочим някои разходи”, сподели Чобанов.

Колко ще ни коства рецесията от ковид

По думите му браншове като туризма и търговията ще имат потребност от държавна помощ в тази обстановка.

„ Тук мисля, че реакцията ще е координирана на общоевропейско равнище и ще се реши там в действителност в кои случаи да се разхлабят европейските правила за държавна помощ”, съобщи Чобанов.

„ Това, което отличава обстановката от миналата рецесия, е, че сега са доста по-координирани страните на европейско равнище като цяло в процеса на взимане на решения. Надеждата ни е да тръгнат в вярната посока. И ние имаме какво да кажем за тази посока и би трябвало да участваме във вземането на решенията”, смята Чобанов.

„ Трябва да бъдем доста деликатни с държавната поддръжка и в това да не пилеем ненужно средства. Много е евентуално да има недостиг, само че потокът на парите не би трябвало да стопира. Държавата и частният бранш би трябвало да са наясно, че в случай че спрат заплащанията, това няма да помогне, а ще навреди”, приключи Чобанов.

Според него няма заплаха за дъщерните компании на европейските предприятия в България.

Цяла Италия под карантина

„ Докато имаме дъщерни компании, които са с капитал и са надзиравани по условията на Българска народна банка, които са по-строги от тези в Западна Европа, не можем да кажем, че имаме сходна опасност”.

„ В Италия обстановката, дълговата като цяло, е доста тежка. Там ще има проблеми. И е доста евентуално цялата еврозона да се наложи координирано да измисли някакъв избавителен пакет за Италия. Да се задейства този избавителен механизъм, който го има и в който вземат участие всички страни от еврозоната. Така че италианците е ясно, че ще е би трябвало да подхващат някакви ограничения. Икономиката е блокирана. Тези ограничения ще имат своята цена и тя ще е доста по-тежка от 10-те милиарда евро, за които се приказва в момента”.

„ До гръцки сюжет да се надяваме няма да се стигне, защото италианският дълг е голям, той е 2,4 трилиона евро”, съобщи Чобанов. „ Франция също не е в доста блестяща дългова обстановка. Всички очи са вперени в Германия”.

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактор: Николай Киров Източник: вирус стопанска система .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Ще поевтинеят ли бензин и дизел до края на март  1 Обявиха новите ограничения поради ковид  1 Фандъкова: Грипната почивка в София се удължава  1 Борисов: Пикът на ковид ще бъде през септември --> Пaрите ни  Ще поевтинеят ли бензин и дизел до края на март Ще поевтинеят ли бензин и дизел до края на март  Обявиха новите ограничения поради ковид Обявиха новите ограничения поради ковид  Фандъкова: Грипната почивка в София се удължава Фандъкова: Грипната почивка в София се удължава  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  <br> Кантарджиев: Няма потвърдено лекарство за ковид <br>
Кантарджиев: Няма потвърдено лекарство за ковид
 <br> 7 <strong> съмнителни </strong> проби за <strong> ковид </strong>, болната в сериозно положение
" />
7 съмнителни проби за ковид , болната в "Пирогов " - в сериозно положение
 <br> <strong> Български пробив </strong> <strong> против ковид </strong> <br>
Български пробив против ковид
 <br> <strong> Зодиите </strong>, на които ще им върви в любовта през <strong> март </strong> <br>
Зодиите , на които ще им върви в любовта през март
Последни  <p>Необвързани за един ден в идния епизод на <strong><span style= Необвързани за един ден в идния епизод на All...  <p>Ще се затварят ли граници поради коронавируса</p> Ще се затварят ли граници поради ковид  Коронавирусът, ще ни удари ли с икономическа рецесия Коронавирусът, ще ни удари ли с икономическа рецесия  Renault Zoe Батерия с корав електролит дава 800 км пробег  <p><strong>Харви </strong>Уайнстийн: Дженифър Анистън <strong>трябва да бъде убита</strong></p> Харви Уайнстийн: Дженифър Анистън би трябвало да бъде убита  <p><strong>Илиана Раева</strong> стана баба за втори път</p> Илиана Раева стана баба за повторно  5 изгоди от заплащането през смарт телефон 5 изгоди от заплащането през смарт телефон  Събка Рашкова в Окръжния съд в Пловдив Дъщерята на Цар Киро отива на съд за трафик на опиати  доктор Скендер Сила „ Плюс-Минус “: Специално изявление с доктор Скендер Сила...  Паниката за ковид – генетична потребност от боязън Паниката за ковид – генетична потребност от боязън  Владимир Каролев Каролев: В Лондон никаква суматоха за ковид  Ердоган: 150 хиляди бежанци отпътуваха за Гърция Ердоган: 150 хиляди бежанци отпътуваха за Гърция  Стефан Цокев 75-годишен някогашен преподавател беше единственият посетител на „ Като...  Обявиха изключителни ограничения против разпространяването на COVID-19 в България Обявиха изключителни ограничения против разпространяването на...  intel Откриха още проблеми в процесорите на Intel  Крие ли Северна Корея рецесия с ковид Крие ли Северна Корея рецесия с ковид  <p><strong>Две</strong> от дъщерите на<strong> Анджелина Джоли</strong> претърпели операции</p> Две от дъщерите на Анджелина Джоли претърпели интервенции  <p>Борисов: Светът <strong>не е подготвен</strong> за коронавируса</p> Борисов: Светът не е квалифициран за ковид  <p>Кантарджиев: Няма потвърдено лекарство за коронавируса</p> Кантарджиев: Няма потвърдено лекарство за ковид  <p>Джейн Сиймор: <strong>Снимките ми по бански</strong> не са обработени</p> Джейн Сиймор: Снимките ми по бански не са обработени Всичко от през днешния ден Виц на деня Клиент в ресторант вика сервитьора и му споделя: - Намали малко климатика, че умрях от горещина! Сервитьорът си отива. След пет минути отново го викат:… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Китай: Епидемията от ковид е овладяна Китай: Епидемията от ковид е овладяна  Българи с пробив в разработка против ковид  86 година от рождението на индивида, покорил Космоса  Осми март е! Честит празник, скъпи дами  Чуйте българската ария за Евровизия Чуйте българската ария за Евровизия  Утре е Тодоровден! Какво би трябвало да знаем авансово Водещи вести  <p>Ще се затварят ли граници поради коронавируса</p> Ще се затварят ли граници поради ковид  Цехът на Производствена повреда в „ Арсенал ”, има ранени  <p><strong>Илиана Раева</strong> стана баба за втори път</p> Честито! Илиана Раева стана баба за втори път
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР