България клекна на Газпром“ с Балкански поток“, а по него

...
България клекна на Газпром“ с Балкански поток“, а по него
Коментари Харесай

Методи Андреев: България клекна на „Газпром“ с „Балкански поток“, проектът е национално предателство

България клекна на „ Газпром “ с „ Балкански поток “, а по него ще текат съветските имперски ползи. Това сподели пред Фрог нюз някогашният народен представител от ГЕРБ Методи Андреев. Ето какво още показа той:
Г-н Андреев, за какво се мълчи настойчиво към огромния енергиен план, обвързван с създаване на „ Балкански поток “? Това не ви ли тормози, изключително след неуспеха на „ Южен поток “?

В случая става дума да подписаният контракт за строителство на газопровод от Турция до Сърбия или така наречен „ Балкански “ газопровод, както вие го нарекохте. Проблемът тук е, че публицистите в действителност пропуснаха един доста значим миг, евентуално поради множеството кавги, които всеки ден ни спохождат. Тази значима тематика не се разяснява въобще. Преди няколко дни слушах енергийния министър Теменужка Петкова и останах слисан от изискванията, при които е подписан контракта. Спомням си доста добре 2014 - 2015 година, когато министър председателят Бойко Борисов изчете от трибуната на Народно събрание контракта за „ Южен поток “. Той го подлагаше на критика за това, че бил един изменнически контракт. А това, което чух от Теменужка Петкова не отстъпва по изменничество на националните ползи. Има три доста значими момента, които основават усещане, че страната ни е клекнала на „ Газпром “.

Кои са тези значими моменти?

Първото значимо нещо е, че тръбата, с която министър председателят Бойко Борисов доста се гордее, в действителност е с 90 % непокътнат потенциал за „ Газпром “. И едвам 10 % по тази тръба може да тече газ от други източници.

Второто е, че ние се отхвърляме от едни сигурни пари в размер на 1 милиарда лева по контракта за превоз на газ до 2030 година, който в този момент работи. Казваме, видите ли, облагата от новият газопровод ще бъде доста огромна. Тези пари са изискуеми, тъй като ние сме подписали контракт, който е настоящ за дълги години напред.

Третото, което ме възмути е по какъв начин може български министри и министър председател да подпишат подобен контракт. Всички проблеми или разногласия, които зародят по време на строителството и употребата на газопровода ще се вземат решение – забележете в Арбитражния съд в Москва. Нали се сещате какъв ще бъде резултата?! При всички случаи права ще излиза съветската страна.

Внимателно в случай че се вгледаме в тези три точки, които загатнах, ще разберем, че става дума за един изменнически контракт. Тези истории с шпионаж и т. н., в действителност е била пушилката, която би трябвало да скрие новината за „ Балкански поток “.

Нека да създадем някои паралели. Навремето през 2006- 2007 година тогавашният министър на енергетиката в държавното управление на Сергей Станишев- Румен Овчаров подписа нов контракт с „ Газпром “. Експерти твърдяха, че вследствие на това ние сме изгубили към 2 милиарда лв.. Тази обстановка доста прилича на обстановката от 2007 година. Не мога да схвана какво вършат нашите евродепутати като да вземем за пример Радан Кънев?

Как очаквате да реагира?

Защо до момента той не е сезирал Европейска комисия? Все отново времето не чака и ние би трябвало да действаме. Сухоземното продължение на „ Северен поток “ се назовава газопровод „ Опал “. Имало е предпочитание от страна на „ Газпром “ да завземе 100 % от неговия потенциал. Това смущава полското държавно управление и Европейският съд взема решение, че „ Газпром “ не може да завземе повече от 50 % от потенциала на газопровода „ Опал “. И аз запитвам в този момент, откакто този „ Балкански поток “ ще се строи на територия на Европейски Съюз и откакто източникът на газ е един - „ Газпром “, за какво няма нито един български евродепутат, който да реагира. Аз се обръщам към Радан Кънев. Ако той се усеща неловко, да вземе да предложения Александър Йорданов. Той постоянно е изразявал своята антиимперска позиция по отношение на България. Да създадат едно питане. Да попитат при този контракт спазени ли са решенията на Европейския съд. Спазено ли е европейското законодателство.

Вие изрично не сте склонен с него?

Да, тъй като този контракт е доста изменнически. Странно е, че по време на договорите за закупуване на Ф-16, то не бяха писъци, то не беше знамение. А в този момент ще изразходваме 2 милиарда лв., с цел да попаднем под зависимостта на „ Газпром “. Защото действително тази тръба за 20 години напред ще е на „ Газпром “. Може да сме дали ние парите, само че този който ще поръчва музиката е „ Газпром “. Нали е ясно, че при 10 % опция за девирсификация, не може да става въпрос за никакъв хъб. Само в главата на Борисов при тези параметри може да му се привижда хъб. Газовите специалисти споделят, че там, където мине тръба на „ Газпром “, мъчно се получава девирсификаия, т. е различен източник на газ може да да бъде употребен. И на следващия ден, когато се окаже, че тези такси, които те ще ни заплащат, не могат да покрият разноските, тъй като може и това да стане, като нищо „ Газпром “ няма да откликне на желанието ни да повишим таксите. Ще ни пратят в Москва да се оплачем, а там е ясно кой ще завоюва.

Никой от политическите партии, обаче не реагира отрицателно на новината за контракта. Как си го обяснявате?

Валери Симеонов скачаше срещу Ф-16, а в този момент мълчи за този контракт. За Волен Сидеров няма какво да приказваме. Красимир Каракачанов и той мълчи. Те са удовлетворени от този контракт. Тях не желая да ги разясня даже. Но за какво сякаш десният ГЕРБ, който се бори за европейска интеграция на българските жители, подписва сходен контракт, който по-скоро ни води към Евразия, в сравнение с към Европа. Защо спи американското посолство по този въпрос?! По този поток ще върви енергийното въздействие на Русия към Сърбия, Австрия, Унгария. Това е е път, по който ще вървят съветските имперски ползи. С този контракт ние се трансформираме в съучастници на съветската имперска политика във връзка с Европа.

Интервю на Катя Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР