България като държава-членка и ротационен Председател на Съвета на Европейския

...
България като държава-членка и ротационен Председател на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

България и още 192 държави подкрепят Новия градски дневен ред на ООН като ключова политика за решаване на проблемите пред градовете

България като държава-членка и ротационен Председател на Съвета на Европейския съюз поддържа Новия градски дневен ред на Организация на обединените нации и ще продължи да поставя старания за използването му на национално равнище като водеща политика за решение на проблемите и провокациите пред градовете. Това разгласи заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деница Николова, която взе участие в деветото издание на Световния градски конгрес в Куала Лумпур, Малайзия. Събитието се организира на всеки две години на разнообразни места, като актуалното издание е отдадено на осъществяването на Новия градски дневен ред на Организация на обединените нации след конференцията в Кито от 2016 година Темата на форума е „ Градовете 2030 - градове за всички ".

Зам.-министър Николова, в качеството си на Председател на Съвета на Европейски Съюз по тематиката за градско развиване, поддържа посланията на еврокомисаря по районна политика Корина Крецу във връзка със стратегическото осъществяване и постигнатия прогрес по Градския дневен ред на Европейски Съюз по време на сесия, проведена от Европейска комисия.

В изявлението си Николова означи, че провокациите пред градовете акцентират нуждата от партньорска визия за градско развиване, която да сплоти всички старания за реализиране на стабилно развиване. Тя посочи, че Градският дневен ред на Европейски Съюз цели уравновесено, стабилно и интегрирано градско развиване. „ Той има за цел да активизира европейските градове в осъществяването на всички значими политики, избрани в 12 партньорства за съдействие за повече знания, по-добра правна рамка и по-интегрирано финансиране ", уточни Деница Николова. България способства за осъществяването на Градския дневен ред на Европейски Съюз, като взе участие в 4 партньорства по тематиките на градската подвижност, цифровия преход, адаптирането към климата и новаторските и виновни публични поръчки. „ За нас е значимо да се продължи полагането на старания за реализиране на уравновесено териториално развиване, тъй че да се понижат отрицателните демографски и стопански характерности в дребните и междинни градове. Ще насърчим полемиката за полицентричния модел за териториално развиване, както и уравновесения интегриран метод за вложения, който ще разреши да се обезпечи финансиране и развиване на по-малките и периферни обитаеми места за повишение на икономическия им капацитет ", означи заместник-министърът. Деница Николова посочи обстоятелството, че България е една от държавите-членки с максимален принос за осъществяването на дейностите за стабилно и интегрирано градско развиване посредством Оперативна стратегия „ Региони в напредък " и стратегиите за европейско териториално съдействие. „ Полицентричното и уравновесено териториално развиване е доста значимо за България и е един от главните хоризонтални въпроси, включени в Пакта от Амстердам (основният документ, обвързван с осъществяването на Градския дневен ред на ЕС) ", подсети тя.

„ Нашият ангажимент на равнище Европейски Съюз е да продължим да разпространяваме Новия градски дневен ред на Организация на обединените нации, защото сме уверени, че градовете са значими участници в създаването и използването на политиките на европейско равнище ", сподели още Деница Николова. Според нея самодейностите на Европейски Съюз и Организация на обединените нации за градско развиване следва да доведат до реализиране на синергичен резултат в намирането на точния баланс сред икономическия напредък и качеството на живот, сред икономическия разцвет и общественото богатство на градовете.

Форумът бе открит от министър-председателя на Малайзия Мохд Наджиб Бин Тун Абдул Разак и изпълнителния шеф на Организация на обединените нации Хабитат - госпожа Мохд Шариф в наличието министри, заместник-министри и други В него вземат участие над 25 000 делегати от 193 страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР