България категорично ще запази статута си на голям нетен износител

...
България категорично ще запази статута си на голям нетен износител
Коментари Харесай

България остава голям нетен износител на зърно. Засега хлябът няма да поскъпва

България изрично ще резервира статута си на огромен чист експортьор на зърно. Цената ще се дефинира по същия метод и съгласно разбори все още няма данни за повишение на цените на продуктите от първа нужда като брашно и самун. Това заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.  

В регионите в Североизточна и Източна България сушата е нанесла провали, само че без значение от това се чака да имаме добра годишна продукция от зърно.  Прогнозите за упования рандеман са песимистични от 4,5 млн. тона, през прогнозата на Министерството на земеделието за към 5 млн. тона, до 5,8 млн. тона по прогноза на Европейска комисия - на Съвета на растениевъдство.

" Практиката ни демонстрира, че постоянно действителните добиви излизат с 15% по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е почти 5 милиона тона и ще запазим размерите си като бизнес, самозадоволяване за самун и фураж и добър експортьор. България е на едно от челните места в това оттношение ", означи министър Десислава Танева. 

Тя посочи, че на всички, които са със 100% пропаднали площи, ще бъде дадена държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година. 

" България се е възползвала от всички дадени опция. От Пакета „ Директни заплащания “, който е близо 800 милиона евро, оптимално вероятните средства да бъдат ориентирани към дребните производители с преразпределителното заплащане, към Сектор „ Животновъдство “, „ Плодове и зеленчуци “ посредством обвързаната поддръжка и България се пази и обезпечава бюджета за заплащането всяка година на националната преходна помощ, която е за отглеждането на животни и тютюнопроизводството ", уточни тя. И съобщи, че с нарастването на бюджета на Европейска комисия, упованията са да има нарастване на бюджета за Програмата " Развитие на селските региони " с 376 млн. евро. 

Браншът изнесе и данни за изнесени 4,3 млн. тона пшеница, както 1,9 млн. тона царевица, като по двата индикатора слагаме върхове. На четвърто място сме в света по експорт на слънчогледово олио. 

" Няма никаква паника във връзка с зърнения баланс на страната, камо ли да приказваме за липса на качествена българска пшеница за произвеждане на самун. Хлябът е обезпечен ", съобщи ръководителят на Националния браншови съюз на хлебарите Мариана Кукушева. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР