България категорично подкрепя всички усилия за преодоляване на недостига във

...
България категорично подкрепя всички усилия за преодоляване на недостига във
Коментари Харесай

ЕС ще се въоръжава през съвместни обществени поръчки, България сменя съветската техника

България изрично поддържа всички старания за превъзмогване на дефицита във финансирането на защитата в Европейския съюз. Осъзнаваме нуждата от инструмент за взаимно придобиване и публични поръчки. Това ще разреши по-ефективни разноски за защита, ще усъвършенства европейските отбранителни качества и ще усили оперативната съгласуемост. Това съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов по време на неофициалната среща на министрите на защитата на страните членки на Европейски Съюз в Прага, представен в известие на министерството.

Как да се преодолеят дефицитите на вложенията в защитата на Европейски Съюз и световните последствия за сигурността, в резултат на войната на Русия в Украйна, бяха във фокуса на работните сесии на министрите на защитата. В неофициалната среща участваха заместник-генералният секретар на Организация на обединените нации по мироопазващите интервенции Жан-Пиер Лакроа, ръководителят на Комитета по сигурност и защита в Европейския парламент Натали Лоазо и заместник-помощник общоприет секретар на НАТО Йорг Зее.

Министрите на защитата разискаха предложенията на Европейската комисия за усилване на отбранителните качества. Задачата на към този момент основаната работна група за взаимни публични поръчки в защитата е да координира попълването от европейски производители на най-неотложните отбранителни качества, показват от пресцентъра на министерството.

" Ние поддържаме и участваме в взаимни многонационални планове за създаване на качества в границите на взаимен европейски метод освен като метод за шерване на разноските, само че и като инструмент за вложение в стратегически качества и подсилване на отбранителния индустриален потенциал на Европейски Съюз. Вярваме, че Комисията ще сътвори условия за уравновесен метод с присъединяване на отбранителната индустрия на страните членки и равни условия за дребните и междинните предприятия ", съобщи министър Стоянов.

По отношение на въоръжението и техниката, наследени от руската ера, министърът на защитата акцентира, че сме съгласни със незабавната нужда от замяната им и чакаме Комисията да предложи работещо решение, като регистрира нужните обилни запаси.

" Докато поддържаме Украйна по най-хубавия вероятен метод, напъните ни би трябвало да бъдат ориентирани и за справяне с последствията от войната - в границите на Европейски Съюз и в международен мащаб. Без подозрение новата динамичност постанова незабавно пренастройване на съществуващите политики освен в региона на сигурността и защитата, само че и в други браншове, като енергетиката и стопанската система. Тясната съгласуваност сред Европейски Съюз и НАТО и Европейски Съюз и Организация на обединените нации в отбрана на интернационалното право и основания на правила интернационален ред е от първостепенно значение ", уточни министър Стоянов.

" България продължава уговорката си и към интервенцията на Европейски Съюз " Алтеа ", както и към КФОР на НАТО, които са значими фактори за стабилността и сигурността на района ", добави министърът.

Информационните организации цитираха думи на посланик номер едно на Европейски Съюз Жозеп Борел след съвещанието, който сподели, че министрите на защитата са се съгласили да стартират нужната работа за основаване на задача на Европейски Съюз за оказване на военна помощ на Украйна.

" В ход са доста начинания за образование, само че потребностите са големи и ние би трябвало да осигурим координация и поредност на тези старания ", съобщи Борел.

" Мога да кажа, че всички страни членки ясно показаха единодушие по този въпрос и по въпроса за започване на нужната работа за дефиниране на параметрите на задача на Европейски Съюз за военна помощ за Украйна ", означи Жозеп Борел.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР