България изпревари Австрия, тъй като от София започва честването на

...
България изпревари Австрия, тъй като от София започва честването на
Коментари Харесай

Честването на 200-годишнината на Йохан Щраус-син започва от София

България изпревари Австрия, защото от София стартира честването на 200-годишнината от рождението на великия композитор, цигулар и диригент от Виена Йохан Щраус-син. Това ще бъде ознаменувано със събитието " Нощ под звездите с Vienna Schonbrunn Orchestra ", което ще се организира на 8 август пред храм-паметник " Св. Александър Невски " с присъединяване на световноизвестния оркестър на замъка Шьонбрун.

" Идеята е да има ярки, забележими събития, които слагат София на международната музикална карта. Организацията е голяма, сложна и комплицирана ", показа през днешния ден на специфична преконференция във връзка церемония вечерта Мирослав Боршош - заместник-кмет на София по културата. Столична община е съорганизатор на събитието.



" За нас е огромна чест да се представим пред катедралата " Александър Невски ". За живота на музикантите не всеки път има такива събития, които се случват един път в живота. Този концерт е тъкмо подобен, по тази причина е толкоз специфичен ", сподели Петър Хосек – ръководещ шеф на Vienna Schonbrunn Orchestra.

Според него програмата, с изключение на произведения на цялата фамилия Щраус, включва и други бисери от този интервал. " Избрахме ария, която оркестърът освен ще свири, а може би и ще пее. Ще има арии, валсове, една доста занимателна полка, основана на клюките, които се популяризират във Виена ", добави Хосек. По традиция съвсем всички концерти приключват с " Радецки марш ", добави гостът от Австрия.

През 2025 година ще бъде отпразнувана 200-годишнината на Щраус, а турнето стартира от София, ще има концерти във Велико Търново и Варна, заяви още Хосек.



Таня Джарова-Салустио - концертмайстор на Vienna Schonbrunn Orchestra, описа, че оркестрът е образуван през 1997 година " Всеки от нас е следвал във Виена и е обвързван с виенската музика и обичаи. Но всеки носи колорита на своята народност. Имаме австрийци, няколко българи, австралиец, унгарци, латиноамериканци, южноафриканци - общо взето, от всички континенти ", добави тя.

" Хитове на семейството Щраус има безпределно доста, съвсем всички на Щраус-син са такива. Благодарение на големия ни опит, сме съумели да разберем кои се харесват. Някои от тях са познати на всички, както от Новогодишния концерт на Виенската филхармония - като " Радецки марш " и " Син бял Дунав ", сподели още Таня Джарова.

Петър Хосек заяви, че една от изненадите на концерта е на композитор, обвързван с България.



Оркестърът на двореца Шьонбрун - Виена е реномиран камерен оркестър с интернационална известност, който пресъздава музикално блясъка и романтиката на имперска Виена. Наред с високото музикално равнище оркестърът се отличава с хомогенно звучене, очарователно осъществяване и изключително елитарна изява.

Предвид очарованието и върховите си музикални осъществявания Оркестърът на Шьонбрун жъне интерес и аплодисменти в близки и далечни страни. Досегашните му гастроли в Швеция, Финландия, Дания, Япония, Китай, Германия, Испания, Русия, Южна Америка и Дубай са минал и при претъпкани зали и възторжено аплодираща аудитория.

Репертоарът на Оркестъра е профилиран върху творбите на В. А. Моцарт, династията на Щраус и техни съвременници. Оркестърът отдава огромно значение на Виенския музикален жанр и интерпретирането на композиторите на Виенската класика, както самостоятелно, по този начин и “по виенски”, с помощта на което Оркестъра е без конкуренция в австрийската столица.

Дворцовият оркестър на Шьонбрун – Виена има дълготраен опит в работата с реализатори на оперетна музика и неслучайно тъкмо той, към този момент над 25 години е фаворизиран да свири в един от най-красивите и сантиментални крепости в света.



Планираните летни концерти в България ще са в концепцията на второто най-значимо събитие за Виенската Филхармония – летният им концерт под намерено небе, провеждащ се в градините на Двореца Шьонбрун.

Турнето на оркестъра в България е планувано в 3 вечери – Велико Търново на Крепостта Царевец, като част от Международния фестивал “Сцена на вековете”, Варна в един от най-красивите и сантиментални открити театри на Балканите - Летен спектакъл, a кулминационната точка на турнето ще се случи в самия център на София на пл. Александър Невски.

В продължение на два часа и половина 24 музиканти и 2 солисти ще оставят без мирис запленената аудитория, а спомагателното светлинно-визуално шоу ще довърши магията под звездите.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР