България изпраща хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна, обяви на

...
България изпраща хуманитарна и военно-логистична помощ за Украйна, обяви на
Коментари Харесай

Присъединяваме се към страните от ЕС и НАТО, които изпращат военно-логистична помощ в Украйна |

България изпраща филантропична и военно-логистична помощ за Украйна, разгласи на брифинг министър-председателят Кирил Петков дружно с началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.

" България се причислява към другите 25 страни от Европейски Съюз и НАТО, които ще поддържат Украйна с филантропична помощ и военно-логистична поддръжка. Хуманитарната помощ ще включва облекла, обувки, палатки, чаршафи, одеяла ", добави той. 

Той заяви, че е изработен цялостен лист на българите, които желаят да се изтеглят: " В момента новият броя е към 140 души, имаме 30 души в посолството и чакаме зелен кулоар, с цел да е безвредно ".

" Днес желая още по-ясно да изразя острото наказание на съветската експанзия върху Украйна. Това е братоубийствена война. В момента от двете страни млади бойци - към този момент няколкохиляди, са починали. Едновременно с това имаме и много цивилни жертви, а и доста огромна част от цивилното население в Украйна се крие по спирките на метрото и всеки ден и всяка нощ чака да има заличаване на техните домове ", разяснява министър председателят.

Петков добави, че българското държавно управление не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни жители под подобен огромен риск в тази братоубийствена война.

" Толкова е тъпо по какъв начин един водач стои в сигурност на дългата маса, а млади бойци, поради неговите ужасяващи решения, умират ", сподели още министър-председателят. 

Петков съобщи, че нито един човек в Украйна не би трябвало да се усеща самичък в тази братоубийствена война.

" От на следващия ден ще бъде отворена сметка, която ще се вижда н уеб страницата на БЧК. Средствата ще се употребяват за бежанците, които идват от Украйна. Трябва да предоставим опция за тези хора да дойдат, и да бъдат интегрирани оптимално бързо като част от работещите хора. Говорим с работодатели, събират се описи, с цел да може в пай интервал да се почувстват, че има допустимо България да е техният дом. Нашите сърца са с украинските жители, които са в огромен риск ", сподели министър председателят.

" Призоваваме управлението на Руската федерация да се откаже от тази злокобна активност, която прави сега. Путин би трябвало да знае, че целият свят осъжда неговите дейности ”, сподели още той.

Въоръжените сили се намират в пунктовете за непрекъсната дислокация и базиране, като правят планова активност за повишение на готовността си и реагиране при рецесии в народен и съюзен формат, съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Той уточни още, че влошаващата се среда на сигурност в Черноморския район постанова предприемането на ограничения в отговор на рецесия.

Формирования от всички типове въоръжени сили и командвания организират мероприятия за повишение на ситуационната информираност за взимане на обосновани решения, поддържане на подготвеност за осъществяване на мероприятия за гарантиране на суверенитета на страната ни, подготовка за отговор на дейности, застрашаващи независимостта на България и присъединяване на контингенти от въоръжените сили в задачи и интервенции зад граница. В момента е в ход увеличение на присъединяване ни в интервенцията на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина.

Адмирал Емил Ефтимов уточни, че в съюзен формат НАТО задейства проектите за степенуван отговор за отбрана на страните от източния фланг на Алианса. Паралелно с това висшият командващ на силите в Европа е подхванал редица ограничения в отговор за повишение готовността за въздържане и съгласуван съюзен отговор при ескалиране на рецесията. В този подтекст не престават уговорките на българските въоръжени сили по увеличаване на бдителността и поддържането на подготвеност за присъединяване в съюзните действия, както и дейна поддръжка като страна-домакин. „ В съдействие с останалите министерства и ведомства имаме подготвеност при нужда да осигурим навременно напредване на съюзни сили на територията на страната “, уточни в умозаключение адмирал Емил Ефтимов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР