България изпълнява всички критерии за приемане в Еврозоната и няма

...
България изпълнява всички критерии за приемане в Еврозоната и няма
Коментари Харесай

Владислав Горанов: България изпълнява всички критерии за приемане в Еврозоната

България извършва всички критерии за приемане в Еврозоната и няма никаква причина, написана в европейското законодателство, да получим отвод от нашите европейски сътрудници. Това би посочило друго отнасяне на страните членки в съюза, а това е съществена полезност и в случай че бъде сложено под подозрение, то цялото действие на Европейски Съюз ще бъде сложено под подозрение. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов по време на полемика „ България в Еврозоната. Икономическата логичност против митовете “.

„ Искам да развенчая някои от главните легенди, които се популяризират за участието на България към Еврозоната. Един от тях е обвързван с повишаване на цените от прехода от лев в евро. Със сигурност сходен ценови скок е вероятен, само че той се мери с пренебрежими размери и доказателство за това можем да открием от времето, когато деноминирахме българския лев – тогава не видяхме да има подобен потрес “, сподели още той и уточни, че това е първият мит, който би трябвало да отпадне от съзнанието на българските жители.

„ Вторият мит е опитът на някои условно патриотични обединения да настояват, че България ще загуби от своя суверенитет. Всъщност в противен случай – по този начин България ще бъде участник в решенията на Европейската национална банка. Тоест, влизането в Еврозоната ще усили опциите на страната и на Българска народна банка да вземат участие по-активно в паричната политика “, сподели още министър Горанов и уточни, че от всички страни членки в Еврозоната България е единствената страна, която от съществуването на еврото, е отговаряла на критериите за него.

По думите му на процедура България е била по-добър член в Еврозоната от останалите страни.

„ Друг мит е, че приемането на еврото ще заплаши нашата конкурентоспособност. България сподели засилена интеграция в последните години и данните, че приемането на еврото няма да заплаши нашата конкурентоспособност, са показани от всички макроикономически индикатори “, разяснява той.

Министър Горанов уточни, че различен мит е, че след приемането на еврото България може да се трансформира във втората Гърция. „ Макроикономическите индикатори по развиване и конкурентоспособност са в с преимущество за България пред Гърция. Единственият индикатор, по който гърците ни превъзхождат, е Брутният вътрешен продукт на глава на популацията. Но през последните години България добави 10 пункта, а Гърция отстъпи с 27 пункта по този индикатор “, разяснява той.

„ Приемането на еврото не е краят на историята – следва извървяването на доста дълъг път. Затова не би трябвало да сътворяваме ирационални упования “, изясни финансовият министър.
 img_3412-01-1200x800  img_3392-01-1200x799  владислав горанов
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР