България изнася облекло за 154 държави, основно за Германия, Франция,

...
България изнася облекло за 154 държави, основно за Германия, Франция,
Коментари Харесай

България изнасяла дрехи в 141 държави

България изнася облекло за 154 страни, главно за Германия, Франция, Италия. Текстилът се изнася в 141 страни, като водещи са изброените към този момент страни, само че има смяна в съотношението, като очебийно максимален е делът на износа на текстил за Италия. Подобна е картината и при износа на обработени кожи и произведения от такива кожи - с максимален дял на експорта за Италия.

Това заяви Борислава Стоименова, експерт-маркетинг към Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), по време по време на двудневна интернационална конференция " Произвеждаме мода в България ", проведена от БАТОК в партньорство с Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия.

Има спад в броя на заетите в сектора за трите последни следващи години - от към 100 000 наети до 80 000, сподели още специалистът. Заетите са най-вече на цялостно работно време. Средната заплата в сектора стабилно е по-висока от минималната, сподели специалистът, представен от Българска телеграфна агенция.

Борислава Стоименова подсети, че това е един от най-старите браншове в страната, като компаниите следват положителните обичаи, само че и внедряват нововъведения, работейки за най-големите международни марки. Приоритет за сектора е устойчивостта.

Секторът е с експортна ориентировка, като към 90 на 100 от производството му е за експорт. До коронавирус рецесията на бранша се падат към 11 на 100 от експорта на страната. Натрупването на няколко рецесии се е отразило отрицателно и върху този отрасъл, само че спадът не е толкоз осезателен, като след понижението през 2020 година картината се усъвършенства, уточни специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР