България изнася 10000 тона риба на година, но вносът е

...
България изнася 10000 тона риба на година, но вносът е
Коментари Харесай

На всеки изнесен тон риба годишно внасяме шест

България изнася 10000 тона риба на година, само че вносът е в пъти повече, демонстрират данните на земеделското министерство. Около 64000 тона се пласират по нашите пазари, като огромна част идва от внос и доста дребна са улов, написа " Монитор ".
Общият експорт се равнява на към 500 тежки камиона с 20-тонен товар. „ Вносът е с растеж от 10 на 100 за последните три години. Потреблението на риба също се усилва като за 2018 година на човек е приблизително по 5,2 кг “, заяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на ревюто „ Обичам българската риба “. „ Показателите са с позитивен тренд в последната година и за производството на аквакултура, и за предлагането на пазара “, съобщи отрасловият министър. Събитието е част от акцията на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и ИАРА, която цели разпространение на локалното произвеждане и повишение на потреблението на риба. За феновете бяха построени 7 щанда, на които могат да открият многообразие от черноморски риби.
Едни от най-купуваните риби са царската или позната още като барбун за 8 лева кг и калкана на цена 40 лева за кг. Тенденцията напоследък демонстрира, че потребителите избират прясната риба, а от сектора, като всяка година обещаваха, да няма спекулативно повишаване на цените
 преди празника. „ Тази година уловите са по-бедни “, оплака се един от търговците. Заради късното лято и неналичието на есен рибата няма опция да се групира на пасажи и по-големите риби няма по какъв начин да се нахранят и пораснат задоволително. Въпреки това рибата се радва на целогодишен интерес от страната на купувачите.
Най-скъпата риба на ревюто е дивият лаврак, който коства 68 лева./кг., а обичайният за празника шаран може да бъде закупен за десетачка. По-възрастното потомство пазаруваше на промоция раци за 9 лева./кг. и рапани за 16 лева./кг. Освен прясната риба, могат да бъдат открити шишчета от сом, скумрия (8 лева./бр.) и пъстърва (6 лева./бр.) на скара.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР