България излиза и от третата вълна. Успяхме да постигнем това,

...
България излиза и от третата вълна. Успяхме да постигнем това,
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: България излиза от третата вълна на COVID-19

България излиза и от третата вълна. Успяхме да реализираме това, което си бяхме сложили за цел. Това съобщи при започване на постоянния брифинг за настоящата епидемиологична конюнктура в страната министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов.

„ През цялото време ни водеше разсъдъкът, интелектът на нашите специалисти и дисциплината. Убеден съм, че с това държание доста скоро България ще се трансформира в образец “, съобщи той.

„ Много скоро България ще се трансформира в образец за реализиране на резултати с рационални и поредни дейности. Такива резултати, които не могат да бъдат реализирани в доста европейски страни “, добави той.

Ангелов благодари на българските жители, които съблюдават и имат вяра в противоепидемичните ограничения.

За миналото денонощие излекуваните още веднъж са повече от новозаразените с ковид в страната. 2002 са новите случаи при направени 14215 теста. 3935 души са преборили с заболяването. Починалите за денонощие са 100 души. В болница се лекуват 8435. От тях в интензивни отделения са 786. Заетостта на леглата за неусложнени случаи на национална база е 61%, а на интензивните – 65%.

„ Задържаме хората, които са настанени в интензивните структури, като тук специалистите считаме, че се следи по-тежко протичане на болестта по време на третата вълна. 3937 са излекуваните, като резервираме трайна наклонност за по-голям брой излекувани, по отношение на броя на доказаните случаи. 318 210 е общият брой на излекуваните. 15 618 са жертвите досега от началото на пандемията “, заключи още данните проф. Ангелов.

През миналото денонощие са сложени 19168 дози ваксини. Така общо имунизираните стават 676501. С втора доза към този момент са 143185 души.



Трябва да продължим и да запазим темпа на имунизация. През месец май можем да достигнем до 55 000 имунизирани дневно. Трябва да продължим да съблюдаваме и противоепидемичните ограничения: носенето на маски и отбягване на всеобщи събития, съобщи министърът в оставка проф. Костадин Ангелов .

„ В 12.00 часа ще създадем имунизационен щаб, с цел да вземем решение за имунизацията на „ Янсен “ и можем ли да си позволим отварянето на зелени коридори за имунизация и пета фаза, в случай че оставим възрастните хора и тези с хронични болести да бъдат имунизирани от общопрактикуващите лекари “, разясни той.

По думите му групов имунитет може да бъде реализиран най-рано в края на юни, а в най-лошия вид - в края на август.



За интервала на последните 14 дни по заболеваемост България се подрежда на 14-о място в Европейския съюз и на 5-о на Балканския полуостров, уточни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

„ Преди нас в Европа са Кипър, Швеция, Сан Марино, Хърватска, Франция, Андора, Унгария, Полша, Нидерландия, Естония, Словения и Люксембург. На Балканите с по-голяма заболеваемост от България са Турция, Сърбия, Северна Македония и Косово “, подчертава доцент Кунчев.

За същия интервал по смъртност страната ни се подрежда на 2-ро място в Европа след Унгария и на 3-о място на Балканите – след Босна и Херцеговина и Република Северна Македония.

В страната продължава наклонността за понижаване на заболеваемостта . С най-висока заболеваемост са областите Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и София-област . Най-ниско е разпространяването на COVID-19 в областите Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново, Пазарджик , заяви доцент Кунчев.

„ Не би трябвало да смъкваме бдителността, макар положителните трендове “, моли началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски.



Все още няма решение какви ще са ограничаващите ограничения към Великден , съобщи министърът в оставка Костадин Ангелов. В момента се разисква какъв да бъде режимът за влизане в страната и до края на седмицата се чака да има решение, удостовери той.

„ До края на тази седмица или началото на идната, ще имаме съответни инструкции за влизане в страната, засягащи влизането на хора със приключена имунизация, с негативни PCR или антигенен тест и за преболедували през последните шест месеца. Все още нямаме изрично решение “, съобщи министърът на опазването на здравето в оставка проф. Костадин Ангелов.

Той заяви, че изключителната противоепидемична ситуацията в страната би трябвало да продължи . Доц. Кунчев през вчерашния ден е внесъл отчет то да бъде удължено с един месец. „ Решението е за месец, с цел да не се спъват дейностите и решенията на бъдещето държавно управление. Ако има последващо държавно управление, то ще може да ревизира това решение “, добави Ангелов.

Европейската организация за медикаменти продължава да прави разбор и оценка на всички позволени за приложимост ваксини, заяви шефът на Агенцията по медикаментите у нас Богдан Кирилов .

„ В началото на седмицата ЕМА удостовери позитивното съответствие полза-риск на имунизацията на „ Янсен “, след спомагателния разбор на данните за сигурност, което разрешава на страните в Европейски Съюз да продължат имунизационните си акции, включвайки тази ваксина “, добави той.

Днес здравният министър в оставка Костадин Ангелов щеа бъде изслушан и в Комисията по опазване на здравето към Народното събрание по отношение на пандемията. Ще бъдат разисквани целите в региона на опазването на здравето и обвързваните с тях идни законодателни начинания.

Миналата седмица Националният действен щаб беше разхлабен със заповед на премиера в оставка Бойко Борисов. Но след рецензии стана ясно, че ще остане да работи до избора на нов.



Снимки: Десислава Кулелиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР