България избра местна власт с хартиени бюлетини след като бе

...
България избра местна власт с хартиени бюлетини след като бе
Коментари Харесай

Местни избори без машини, в София битката е между Терзиев и Григорова

България избра локална власт с хартиени бюлетини откакто бе анулирано машинното гласоподаване 30 часа преди започването на изборния ден.

София отива на балотаж, а борбата в столицата се обрисува не за първото, а за второто място, съобщи БГНЕС.

По данни на всички социологически организации в София води Васил Терзиев. Голямата борба е за второто място сред Ваня Григорова от Българска социалистическа партия Обединена Левица и Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

От областите градове, съгласно преварителните данни, още на първи тур ГЕРБ-СДС завоюва Бургас, Стара Загора, Габрово, Кюстендил, Перник. В Кърджали е определен за кмет с 55,7% Ерол Мюмюн.

В Пловдив, Варна и Велико Търново претендентите на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров, Иван Портних и Даниел Панов водят безапелационно, а в Русе – претендентът на Българска социалистическа партия и доскорошен кмет Пенчо Милков.

Данните от екзитпола за кмет на София:

„ Тренд “: Васил Терзиев – 38,8%, Ваня Григорова – 19,3%, Антон Хекимян от 17,1%.

„ Алфа Рисърч “: Васил Терзиев - 37%, Ваня Григорова - 20.7%, Антон Хекимян - 18.9%

„ Галъп “: Васил Терзиев - 38,8%, Ваня Григорова – 19%, Антон Хекимян – 16,9%

Данните от екзитпола за СОС:

„ Тренд “: ПП-ДБ - 40,5%,, ГЕРБ-СДС - 19,5%, Българска социалистическа партия - 13%, " Възраждане " - 9,8%

„ Алфа Рисърч “: ПП-ДБ с 39.4%, ГЕРБ - 20.5%, Българска социалистическа партия - 13.4%

„ Галъп “: ПП-ДБ с 40,6%, ГЕРБ – 19,2%, Българска социалистическа партия – 12,7%

Данни на „ Тренд “ за страната:

В Пловдив претендентът на ГЕРБ-СДС Костадин Димитров събира 33,7% от гласовете, а втори е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,2%.

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ е подсилен от 28,5% от гласувалите, а Благомир Коцев от ПП-ДБ – от 26,6%.

В Пенчо Милков от " Българска социалистическа партия за България " получава 33,7%, Иван Иванов от ГЕРБ – 17,3%.

Данни на „ Галъп “ за страната:

В Пловдив Костадин Димитров от ГЕРБ завоюва 32,1% от гласовете. Втори е Ивайло Старибратов от ПП-ДБ с 22,4%.

Във Варна Иван Портних от ГЕРБ е подсилен от 27,1% от гласувалите, а Благомир Коцев от ПП-ДБ – от 26,7%.

В Благоевград самостоятелният претендент Илко Стоянов събра 27,1% поддръжка, а издигнатият от ПП-ДБ Методи Байкушев – 24,6%.

Терзиев продължава борбата за всички софиянци

Продължавам борбата да бъда кмет на всички софиянци. Това съобщи претендентът за кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Терзиев благодари на всички софиянци, които излязоха да гласоподават през днешния ден и изключително на тези, които са го подкрепили. Според данните от всички екзитполове той води в конкуренцията с над 38% от гласовете на столичани.

„ Искам да благодаря на всички софиянци, които гласоподаваха за една по-различна София. Тази, за която мечтаем, тази, за която приказваме да бъде ръководена от хора, които я обичат, с цел да стане европейски, чист, организиран, зелен град, където няма хора втора употреба, където няма квартали втора употреба “, сподели той.

Терзиев съобщи, че неговият екип е бил „ 4 месеца на терен “, което не се е случвало в сходен вид акция. „ Хората имаха опция да се срещнат с нас и нашия екип, нашите хрумвания за града. Позитивна акция – казвахме, че работим за София и търсим решенията за софиянци, не се нареждаме против някой претендент “, сподели той и акцентира: „ Продължавам борбата да бъда кмет на всички софиянци “.

Водачът на листата за общински съветници на ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев съобщи, че „ поддръжката, която са получили ще им разреши да образуват болшинство в Общинския съвет “. „ Това е извънредно значимо, с цел да можем да имаме извънредно сполучлив мандат “, добави той.

Бонев няма никакви подозрения, че „ Васил ще бъде идващият кмет на София “. „ За нас е значимо, че София от през днешния ден не е същата. София от през днешния ден отворя нова страница в своята история. Нямам никакво подозрение, че тази страница ще бъде по-успешно и по-отворена към бъдещото “, сподели Бонев.

Григорова сложи проблемите на дребния човек

„ Поставихме в центъра на акцията проблемите на дребния човек. Те са незаобиколим фактор ”. Това съобщи Ваня Григорова претендентът за кмет на Българска социалистическа партия и “Обединена Левица ”, на конференция директно след привършване на изборния ден, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Според екзитполовете на социологическите организации Григорова е на крачка от отиването на балотаж. „ Търсим поддръжка от всички, които припознават нашите дела. Всички, които считат, че бюджетът на Столична община би трябвало да обслужва ползите на болшинството. Продължаваме срещите с хората по места, диалогът ни постоянно е бил с хората по места “, сподели тя.

„ За нас акцията бе сполучлива. Резултатите са забележими “. Това съобщи Иван Таков от Българска социалистическа партия.

Костадин Паскалев от Българска социалистическа партия също поздрави резултатите на Ваня Григорова.

Избирателната интензивност в страната към 19 часа е 37%, сочат данните на „ Тренд “. Най-висока е изборната интензивност в софийското село Челопеч – 75.15%, а най-ниската е в Добрич – 23.18%.

Изборите са минали без съществени нарушавания. На някои места бюлетините бяха свършили и се е наложило да бъдат печатани нови бюлетини на ксерокс. Куриозен е казусът с вицепремиера и финансов министър Асен Василев, който не съумя да гласоподава в Хасково. От ЦИК обясниха, че актуалният му адрес е отвън страната и той няма изборни права в България.

Изборният ден стартира в 7.00 ч. и приключи в 20.00 ч. За да бъде определен за кмет, претендентът би трябвало да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното обитаемо място. Ако на първия тур никой от претендентите не успее да събере нужната поддръжка, има втори тур - така наречен балотаж. В него присъединяване взимат единствено двамата кандидати с най-високи резултати от първото гласоподаване. Балотажът се организира тъкмо седмица след първия тур - в този момент датата е 5 ноември. Местните избори се организират в два тура, само че вторият е единствено за кметските листи и то единствено в случай че никой от претендентите не събере нужната поддръжка от над 50% от пуснатите бюлетини. Балотаж за избор на общински съветници няма. Съставът на Общинския съвет в даденото обитаемо място се избира дефинитивно още на 29 октомври. Избори за районни кметове има единствено в София, Пловдив и Варна, защото те са единствените градове с районно разделяне. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР